În dezbatere, Legea salarizării unitare
Aflat în dezbatere publică, proiectul noii Legi a salarizării unitare, ar urma să intre, săptămâna aceasta în Parlament pentru dezbatere şi adoptare. Autorităţile doresc ca legea să intre în vigoare de la 1 iulie.
România Internațional, 04.04.2017, 12:23
Noua lege a salarizării unitare va fi o iniţiativă parlamentară asumată de toţi partenerii din coaliţia de guvernare, a anunţat premierul român, Sorin Grindeanu. Şeful Executivului a spus că documentul ar urma să intre, cel mai probabil, săptămâna aceasta în Parlament pentru dezbatere şi adoptare. El a precizat că îşi doreşte o lege echitabilă, prin care fiecare angajat să fie plătit în funcţie de responsabilităţile pe care le are. Sorin Grindeanu: “Este o lege extrem de importantă pentru noi, e o măsură aşteptată şi o lege aşteptată de toţi românii. Va fi o iniţiativă în Parlament a tuturor deputatilor şi senatorilor care fac parte din coaliţia de guvernare”.
In schimb din opoziţie, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan crede că Executivul ar trebui să îşi angajeze răspunderea pentru proiect: “Ar fi oportun ca acest guvern să dea semnalul cel mai clar cu putinţă şi să spună – da, avem bani pentru aproximativ 7 miliarde de euro de creşteri de salarii. Aş vrea ca în Parlamentul României să existe această discuţie cât se poate de serioasă, fundamentată, astfel încât oamenii să ştie sunt sau nu sunt bani”.
Turcan susţine că situaţia economică a României lasă foarte mult de dorit şi că în prezent există o presiune fără precedent pe mediul de afaceri. In opinia acesteia, e nevoie de predictibilitate în România pentru ca mediul de afaceri să se întărească şi să fie capabil, prin veniturile generate în timp, să consolideze bugetul.
La rândul său, ministrul de finanţe, Viorel Ştefan a adăugat că aşteaptă execuţia bugetară pe primul trimestru pentru a vedea ce impact vor avea creşterile salariale când va intra în vigoare noua lege a salarizării unice. El a explicat că această lege este foarte necesară, în regim de maximă urgenţă, pentru a da stabilitate sistemului de salarizare din sectorul public din România. Ministrul de finanţe a mai spus că proiectul de lege trebuie să treacă prin dezbaterea Legislativului, pentru că până acum au fost adoptate ordonanţe ale guvernului care au produs confuzii în domeniul salarizării.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că noul proiect de lege va fi semnat joi, la Sinaia, de liderii coaliţiei la putere şi de parlamentari. Potrivit acestuia, în noua varianta raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu din România va scădea de la 1 la15, căt este în prezent, la 1 la 12 . Astfel salariul cel mai mare îl va avea şeful statului, urmat de preşedintii celor două Camere ale Parlamentului, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Recent, ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara dupa negocierile cu sindicatele din sectorul public privind noul proiect de lege, că salariile bugetarilor vor fi mărite, în etape, până în anul 2021, singurii care vor beneficia de majorarea integrală în 2018 fiind lucrătorii din sănătate. Autorităţile doresc ca noua lege a salarizării unitare să intre în vigoare de la 1 iulie.