În curând – raportul suplimentar pe justiţie
Un nou raport pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România va fi adoptat de Comisia Europeană în a doua jumătate a acestei luni.
Leyla Cheamil, 11.01.2013, 18:14
Un nou raport pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România va fi adoptat de Comisia Europeană în a doua jumătate a acestei luni. Precizarea a venit din partea purtătorului de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, potrivit căruia, executivul comunitar a considerat că este mai potrivit ca raportul suplimentar să fie prezentat după instalarea noii administraţii rezultata în urma alegerilor legislative din 9 decembrie.
Mecanismul de cooperare si verificare a fost stabilit de executivul comunitar în decembrie 2006, pentru a sprijini România în vederea depăşirii deficienţelor în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a afirmat că, deocamdată, nu există planuri pentru trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti pentru pregătirea documentului.
Totuşi, au existat contacte cu autorităţile române pentru întocmirea acestuia. Amintim că, în luna decembrie, preşedintele Traian Băsescu declara că experţii Comisiei ar putea veni la Bucureşti în ianuarie şi se arăta îngrijorat că există anumite restanţe ale Parlamentului in domeniul reformei în justiţie. Potrivit raportului din vara anului trecut, obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu au fost atinse în cazul României. Documentul menţiona, totuşi, că instituţii precum Directia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate (insârcinată cu verificarea averilor demnitarilor) au făcut dovada unor rezultate convingătoare în instrumentarea cazurilor de corupţie la nivel înalt.
De concluziile noului raport MCV depinde şi intrarea României, alături de Bulgaria în spaţiul de liberă circulaţie Schengen. Documentul este aşteptat cu interes de Olanda care, potrivit unui comunicat al ambasadei sale la Bucureşti, a anuntat ca va lua în baza lui o decizie cu privire la aderarea României la Schengen. Alături de Germania, Olanda a blocat, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi a anunţat că aşteaptă progrese în ceea ce priveşte reforma în justiţie, în special legat de aplicarea noilor Coduri şi a strategiei anti-corupţie.
Programată, iniţial, pentru martie 2011, aderarea Romaniei si a Bulgariei vecine în Spatiul Schengen a fost amânată, în repetate rânduri, din cauza rezervelor unora din membrele UE. Celor două ţări li s-a reproşat că nu au facut suficiente progrese în reformarea justiţiei şi în lupta împotriva crimei organizate.