În aşteptarea rapoartelor privind justiţia
Dezbaterile publice din România sunt, din nou, dominate de ceea ce mulţi numesc telenovela PSD contra DNA.
Bogdan Matei, 16.02.2018, 12:38
Un nou scandal, asezonat cu lovituri fără menajamente, opune politicieni odinioară influenţi şi investigatori anticorupţie ale căror metode de lucru sunt puse sub semnul întrebării. Locul e Prahova (sud), unul dintre judeţele cele mai bogate din România, graţie bazinului petrolifer şi staţiunilor montane de top, şi mult timp ceea ce presa locală numeşte feuda dinastiei social-democrate Cosma. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean mai bine de un deceniu, Mircea Cosma, şi fiul său, Vlad, fost deputat, au fost condamnaţi, în primă instanţă la 8 şi, respectiv 5 ani de închisoare, într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA. Ea însăşi actual parlamentar PSD, Andreea, fiica lui Mircea şi sora lui Vlad, e, la rându-i, inculpată de procurorii anticorupţie.
Cu spatele la zid, familia a contraatacat. Vlad Cosma i-a acuzat pe investigatori că l-ar fi folosit ca să fabrice probe împotriva altor membri PSD – fostul premier Victor Ponta şi fostul deputat prahovean Sebastian Ghiţă, ulterior fugit în Serbia vecină. Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a dezminţit categoric acuzaţiile vehiculate în spaţiul public şi a afirmat, din nou, că activitatea Direcţiei se desfăşoară respectând strict legea. Revenit precipitat dintr-o vizită în Japonia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va prezenta, săptămâna viitoare, în plenul Parlamentului, evaluarea activităţii parchetelor general, anticorupţie şi antimafia.
El a explicat că a recurs la această soluţie atât pentru că legea îl obligă să dea raportul în faţa parlamentarilor, cât şi pentru că şefa sa din Guvern i-a solicitat acest lucru, tocmai pe fondul scandalului din Prahova. Premierul Viorica Dăncilă (TRACK): Chiar dacă este vorba de un ministru, de un prim-ministru sau de un simplu cetăţean, lucrurile acestea trebuiesc lămurite. Nu putem ca aceste lucruri să treneze în a fi verificate, în a veni cu un punct de vedere juridic legat de aceste aspecte, pentru că toate acestea duc la lipsa de încredere în justiţie şi nu cred că este bine să se întâmple acest lucru.”
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a reafirmat, în schimb, încrederea deplină în DNA. În termeni neobişnuit de contondenţi pentru el, şeful statului şi-a rezumat viziunea asupra scandalului din Prahova: Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea, această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi. Dar îmi face plăcere să o repet. Direcţia Naţională Anticorupţie şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună.”
Preşedintele Iohannis a adăugat că, personal, nu vede motive pentru revocarea din funcţie a procurorului şef Kövesi, deşi adversarii acesteia, din politică şi din mass-media, îi solicită tot mai vehement plecarea.