Impactul crizei politice asupra economiei
Criza politică de la București pune în pericol ratingul de țară al României – avertizează cea mai mare agenție de profil.
Daniela Budu, 09.09.2021, 11:44
Agenţia americană de evaluare financiară Fitch avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală. Aceste eforturi sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei negative care în prezent este asociată ratingului BBB minus atribuit României, ultimul calificativ din categoria investment grade. O eventuală retrogradare cu o singură treaptă ar duce ratingul în zona junk, adică sub pragul recomandat investiţiilor. Fitch reaminteşte că evoluţia finanţelor publice este principalul determinant al ratingului României. O evoluţie pozitivă în privinţa ratingului are nevoie de asigurări că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care stabilizează nivelul datoriei publice ca procent în produsul intern brut pe termen mediu. În schimb, lipsa de progrese în implementarea reformelor, care ar determina o creştere mai rapidă a datoriei publice, ar putea conduce la o înrăutăţire a ratingului, mai spun specialiştii Fitch.
Guvernul de la Bucureşti avea în vedere reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% anul trecut. Analiştii se aşteptau ca executivul să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la sfârșitul anului. Mai mult, guvernul a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA. După avertismentul Fitch, primul ministru a dat asigurări că programul de reformă va continua şi că România are venituri mai mari la buget şi poate să reducă deficitul bugetar. Amintim că România se află în plină criză politică generată de demisia miniştrilor USR PLUS, unul dintre partidele din coaliţia de guvernare, după ce premierul Florin Cîţu l-a demis pe ministrul justiţiei Stelian Ion, care venea tot din partea USR PLUS. Mai mult, USR-PLUS a depus o moțiune pentru a pune presiune pe PNL ca să-l înlocuiască pe Florin Cîțu din funcția de premier. Agenția spune că USR-PLUS a primit susținerea AUR, iar PSD a semnalat inițial sprijinul său tacit.
Aceste partide au destule voturi pentru a trece o moțiune, ceea ce l-ar forța pe președinte să desemneze un nou premier și să formeze un nou guvern – este de părere Fitch. Potrivit agenției, șeful statului, Klaus Iohannis, ar putea să-l numească pe Florin Cîțu din nou, în încercarea de a forma un guvern minoritar PNL, cum a mai fost în 2019-2020, iar două încercări eșuate de a forma un guvern ar declanșa alegeri anticipate. Specialiştii Fitch spun că nu este clar în ce măsură un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD, în urma unor eventuale alegeri anticipate, ar fi capabile sau dispuse să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei. Agenția și-a exprimat îngrijorarea că acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență, pe care Guvernul o aştepta până la finalul acestei luni. Următoarea revizuire a ratingului României este programată de Fitch pe 22 octombrie.