Iarna revine în România
Primăvara se lasă aşteptată în România unde 23 de judeţe se află sub cod galben de ninsori şi viscol.
Roxana Vasile, 12.02.2019, 12:10
După o perioadă de relativă acalmie primăvăratică, iarna îşi face, din nou, simţită prezenţa în România, parcă pentru a le aminti tuturor că mai au de aşteptat până la schimbarea anotimpurilor. Aşa că Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat cod galben de ninsori şi viscol valabil până miercuri dimineaţă în zona montană a 23 de judeţe, cu ninsori importante şi strat consistent de zăpadă. A fost, totodată, emisă o informare meteo de vreme rea, potrivit căreia, în majoritatea regiunilor, temporar, sunt precipitaţii şi, local, se pot acumula între 10 şi 20 de litri pe metru pătrat.
În centrul României, în nord-est şi în nord sunt mai ales ninsori şi lapoviţă. În vest, precipitaţiile sunt mixte, iar în sud, după ploi, vor urma ninsori. În acest context, la munte, serviciul Salvamont trebuie să facă faţă, nu fără efort, numeroaselor cazuri dramatice, pe care presa nu conteneşte în a le prezenta. Nu mai departe de luni, în zona Carpaţilor Meridionali din judeţul Vâlcea, de pildă, salvamontiştii şi jandarmii montani au salvat doi turişti francezi care se rătăciseră în timp ce coborau de la Cabana Cozia din Călimăneşti, după o intervenţie foarte dificilă pe timp de noapte care a durat 11 ore.
Tot foarte de curând, în centrul ţării, la limita dintre judeţele Alba şi Bihor, în zona staţiunii Arieşeni, între pârtiile Vârtop şi Piatra Grăitoare, şase tineri olandezi – trei fete şi trei băieţi – s-au rătăcit, fiind salvaţi de echipaje Salvamont Alba, Salvamont Bihor şi de jandarmi montani din Alba. Din fericire, tinerii sunt în afara oricărui pericol şi nu au necesitat îngrijiri medicale.
Nu puţine au fost, însă, cazurile, în acest sezon hibernal, de persoane decedate sau rănite fie surprinse de avalanşe, fie căzute în râpe, fie victime ale unor accidente pe pârtiile de schi. În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă iubitorilor de drumeţii montane sau ai sporturilor de sezon prudenţă maximă şi echipament corespunzător, precum şi o atenţie sporită asupra condiţiilor meteorologice.
Turiştii pot descărca gratuit aplicaţia oficială Salvamont, care oferă pe telefon cel mai complet ghid de informare şi orientare montană din România. Aşa că un alt sfat al jandarmilor montani şi al salvamontiştilor pentru cei care vor să urce pe munte este să ceară informaţii, formând 0SALVAMONT sau sunând la numărul unic de urgenţă 112.
Numai în ultima săptămână, salvatorii au fost nevoiţi să intevină de aproximativ 700 de ori. Mai ales că a fost anunţat cod galben de ninsori, echipajele rămân, în continuare, în alertă. Cu 42 de structuri în toată ţara, cu un dispecerat disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu peste 260 de mii de apeluri preluate, dar şi cu peste 55 de mii de persoane salvate în ultimii 10 ani, Salvamont este în slujba tuturor iubitorilor de munte, cărora, şi lor, le revine datoria de a fi prevăzători.