Guvernul a aprobat rectificarea bugetară
Guvernul a aprobat rectificarea bugetară pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul asigurărilor de şomaj.
Mihai Pelin, 23.09.2024, 12:30
Executivul de la Bucuresti a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, care va duce la creșterea deficitului bugetar. Premierul Marcel Ciolacu consideră că rectificarea este sustenabilă, pentru că 84% din deficit reprezintă cheltuieli pentru investiţii, iar banii se vor reîntoarce înmulţiţi la stat. Rectificarea este una pozitivă şi se va baza pe creşterea veniturilor şi pe mărirea deficitului la 6,9%.
Premierul atrăgea atenţia că vor fi în continuare susţinute investiţiile şi nu consumul. El a dat ca exemplu autostrăzile, care vor aduce înapoi de opt ori mai mulţi bani decât au fost cheltuiţi pentru construirea lor.
Marcel Ciolacu: “Normal că întâi statul virează banii ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, el le dă la companii, iar acestea ne termină autostrăzile, pe care le aşteptăm de 30 de ani, şi cu un delay de o lună, două, se întorc impozite la stat. Dar, mai mult, în următoarea perioadă, cel puţin ce este pe infrastructură se multiplică în economie până la multiplu de opt. Ai băgat un euro, îţi vin 6 sau 8 euro înapoi, în zona în care noi am direcţionat foarte mult investiţiile în acest moment.”
Premerul a mai spus că va fi continuată reducerea cheltuielilor publice inutile. În opinia sa, deficitul bugetar trebuie să fie unul exclusiv general de investiţii. În urma rectificării, sănătatea, transporturile şi educaţia primesc fonduri suplimentare. Se majorează şi bugetele asigurărilor sociale pentru plata pensiilor recalculate, care au crescut de la 1 septembrie, dar şi pentru indemnizaţiile de şomaj şi contribuţiile de asigurări sociale aferente acestora. Bani în plus vor mai primi şi Ministerele Sănătăţii, Afacerilor Interne, Proiectelor Europene, Agriculturii şi Energiei.
Pe de altă parte, alţi ordonatori principali de credite vor avea bugete mai mici. Între acestea se numara Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Senatul şi Camera Deputaţilor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi Ministerul Dezvoltării.
Propunerea de rectificare bugetară se bazează pe creşterea veniturilor şi a cheltuielilor care au fost majorate semnificativ. Potrivit speciliștilor, aceasta ce va duce la un deficit cu 2% peste estimarea autorităţilor de la începutul acestui an de 5%. Aceasta in conditiile unei prognoze de creştere economică revizuita in scadere, de la 3,4 la 2,8% din PIB.
Indicatorii pe care a fost realizată rectificarea sunt o creşterea economică revizuită la 2,8%, un deflator al PIB de 7,2% şi un PIB actualizat de 1768,8 miliarde de lei. Veniturile bugetului general consolidat în anul 2024 ajung la 620,2 miliarde de lei iar cheltuielile bugetului general consolidat sunt în valoare de 743 miliarde de lei.
Deficitul comercial se va majora, potrivit Comisiei de Prognoză, la 32,7 miliarde de euro în acest an, de la 28,9 miliarde de euro anul trecut, după un avans al exporturilor (1,8%) şi al importurilor (4,5%).
Cursul de schimb mediu este proiectat la 4,98 lei/euro pentru acest an, iar câştigul salarial mediu net lunar ar putea urca cu 14,8% în 2024, la 5.066 lei ( cca.1020 euro).