Guvernul pregăteşte noul an şcolar
În mai puţin de trei săptămâni, în România începe un nou an şcolar, iar autorităţile iau măsuri pentru ca procesul de învăţământ să nu fie perturbat major de pandemie.
Ştefan Stoica, 25.08.2020, 11:44
Guvernul de la Bucureşti a alocat 175 de milioane de euro din fonduri europene pentru pregătirea noului an şcolar, care începe pe 14 septembrie. Banii vor fi folosiţi de autorităţile locale pentru achiziţia de tablete, măşti de protecţie şi containere sanitare. Mai mult de jumătate din sumă – 100 de milioane de euro – va fi cheltuită pe tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământ online, pentru un număr de aproximativ 500.000 de elevi, a precizat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. 50 de milioane de euro vor acoperi cheltuielile legate de achiziţia materialelor de protecţie sanitară şi medicală, adică măşti şi dezinfectanţi în şcoli, iar 25 de milioane euro vor fi bani alocaţi achiziţiei de containere sanitare mobile.
Experienţa semestrului trecut, când riscul de transmitere accelerată a noului coronavirus în şcoli a impus suspendarea cursurilor fizice, a obligat guvernul şi autorităţile locale să ia în calcul toate scenariile, inclusiv pe cel roşu – nedorit şi considerat de avarie – în care într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online. La începutul lunii august, când numărul de cazuri de infectare înregistrate zilnic nu a mai coborât sub 1000, existau, totuşi, doar 50 de localităţi care se încadrau la scenariul roșu. Câteva sute de localităţi ar fi intrat în scenariul galben, care presupune un risc mediu, cu una până la 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4 şi elevii din anii terminali, care susţin examene. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie. Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală.
Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Am lăsat, să spunem, libertatea, între ghilimele, autorităţilor locale, inspectoratelor şcolare judeţene, direcţiilor de sănătate publică să adapteze scenariile şi regulile pe care le-am impus fiecărei şcoli în parte. Acolo unde se va putea face învăţământ faţă în faţă, cu respectarea acelor reguli, suntem pentru acest învăţământ faţă în faţă, dar acolo unde avem un risc crescut, aplicăm şi celelalte două scenarii. Şcoala trebuie să înceapă, fiindcă avem copiii care trebuie să meargă la şcoală. Avem deja o jumătate de an în care copiii au stat acasă şi cred că socializarea, precum şi activitatea faţă în faţă elev-profesor trebuie să existe.
Pe de altă parte, în scenariul verde, cel mai optimist, în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile, prezenţa elevilor în şcoli va fi obligatorie, nu opţională, sublinia ministrul Educației, Monica Anisie.