Guvernul modifică, din nou, Legile Justiţiei
Guvernul român a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică Legile Justiţiei.
Roxana Vasile, 16.10.2018, 10:38
Guvernul de la Bucureşti a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă care modifică Legile Justiţiei, deja aprig dezbătute, pentru a fi schimbate, în Parlament, de unii aplaudate, de alţii vehement contestate, inclusiv prin ample manifestaţii de stradă. Modificările au fost validate de Curtea Constituţională a României – a declarat premierul Viorica Dăncilă în şedinţă de Guvern – şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor.
La rândul său, ministrul de resort, Tudorel Toader, a precizat că adoptarea ordonanţei a fost necesară pentru preluarea unora din recomandările Comisiei de la Veneţia, din care, de altfel, face şi el parte, precum şi a unora din solicitările Consiliului Superior al Magistraturii de la Bucureşti. Ministrul a detaliat că, pentru a deţine o funcţie de conducere în Parchetul General, DNA şi DIICOT, procurorii vor trebui să aibă o vechime de 15 ani, în loc de 8 ca până acum. Interviurile pentru aceste funcţii vor fi transmise în direct, arhivate şi vor putea fi vizionate de oricine este interesat.
Apoi, pentru a deveni procuror la DNA sau DIICOT este necesară o vechime de 10 ani. Nu în ultimul rând, pensionarea anticipată la 20 de ani a magistraţilor se va aplica după 31 decembrie 2019. Ministrul Tudorel Toader a explicat că, în caz contrar, Comisia de la Veneţia crede că s-ar crea un deficit de personal. Tudorel Toader: „Pentru a ţine echilibrul între dorinţa unora dintre magistraţi poate de a se pensiona deîndată la 20 de ani, de a respecta decizia CCR şi de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia, care spune Dle, s-ar crea un deficit de personal!, s-a propus şi s-a adoptat soluţia amânării până la finele lui 2019. În acest timp, se va vedea cum se aşează sistemul.”
Preşedintele PNL, în opoziţie, Ludovic Orban, remarcă, în schimb, că din nouă recomandări ale Comisiei de la Veneţia, Guvernul a respectat doar două, dar şi că – spune el – actuala Putere ignoră toate mesajele la nivel european. „PNL condamnă energic Guvernul că îşi bate joc, în continuare, de independenţa Justiţiei, că îşi bate joc de drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, că îşi bate joc de conlucrarea loială cu Comisia Europeană şi cu celelalte instituţii la nivel european.”
Modificările Legilor Justiţiei sunt făcute în grabă şi afectează marile dosare, spune, la rândul său, procurorul general Augustin Lazăr: „Au fost concentrate resursele umane aduse prin delegare de la mai multe parchete pentru a rezolva dosarele mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate.” Potrivit lui Augustin Lazăr, în lipsa finalizării marilor dosare,România ar putea să plătească bani grei în urma condamnărilor la CEDO.