Guvernul Cioloş, la început de drum
Noul guvern de la Bucureşti, format din tehnicieni independenţi politic, şi-a anunţat priorităţile.
Bogdan Matei, 23.11.2015, 13:54
Învestit acum mai puţin de o săptămână, Cabinetul de tehnocraţi condus de premierul Dacian Cioloş e cel mai atipic Guvern al României postcomuniste. Teodor Stolojan, în 1991, şi Mugur Isărescu, în 1999, amândoi economişti independenţi, preluau, pentru un an, conducerea unor echipe executive în care majoritatea miniştrilor erau înregimentaţi politic. Cioloş, în schimb, a distribuit portofoliile unor oameni, în general, fără antecedente politice şi care făcuseră, deja, performaţă în sectorul privat, în societatea civilă sau la instituţiile europene.
Acest Guvern va trebui să gireze treburile curente circa un an, până la alegerile legislative din toamna lui 2016, interval în care clasa politică, intregral discreditată şi percepută drept coruptă şi incompetentă, ar urma să se reinventeze şi să redobândească încrederea românilor. La Radio România, unde a acordat primul său interviu după învestire, noul premier a declarat că Guvernul şi-a propus să adopte rapid proiectul de buget pentru 2016, pentru a-l trimite apoi Parlamentului în prima jumătate a lui decembrie. Despre majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, adoptată de Legislativ, Cioloş a spus că mai întâi va studia cifrele lăsate de fostul Executiv, pentru a vedea cât de realistă e o astfel de majorare.
Noii miniştri vor analiza, de altfel, proiectele lăsate în fază de implementare de guvernul demisionar, condus de social-democratul Victor Ponta, şi să decidă care dintre acestea pot fi integrate în bugetul pentru anul viitor. Noul program de guvernare prevede identificarea rapidă a unor soluţii pentru consolidarea încrederii în economia românească.
Vicepremierul Costin Borc explică: Acest lucru presupune identificarea oportunităţilor de reindustrializare, ţinând cont de reinterpretarea acestui concept în contextul general european. Pe noi ne interesează în primul rând sprijinirea capitalului românesc, consolidarea identităţii produselor româneşti fiind pentru noi un obiectiv strategic. Capitalul uman românesc este pentru noi o resursă fundamentală şi vrem să dezvoltăm resursele umane atât în ce priveşte dezvoltarea personalului calificat până la industrii creative, IT&C etc.”
Fost comisar european pentru Agricultură, Cioloş a anunţat, după o întrevedere, la Bucureşti, cu succesoarea sa româncă în Executivul comunitar, Corina Creţu, deblocarea programului operaţional regional pentru perioada 2007 – 2013, care fusese blocat în urma unui audit al Comisiei. În interviul acordat Radio România, premierul a mai afirmat că România are un grad de absorbţie a fondurilor europene de circa 60% şi că, dacă totul merge bine, va ajunge curând la 70 de procente.