Guvern propus de USR
Premierul desemnat Dacian Cioloş propune Parlamentului un guvern minoritar, după ce negocierile cu foștii parteneri de coaliție au eșuat.
Eugen Coroianu, 18.10.2021, 11:44
Conducerea USR a aprobat, duminică, lista unui guvern minoritar şi programul de guvernare pe care liderul partidului, Dacian Cioloş, îl propune spre validare senatorilor și deputaților. Acesta a fost nominalizat, cu o săptămâna în urmă, de şeful statului, Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de prim-ministru, în urmă consultărilor cu partidele politice. USR, care s-a retras de la guvernarea împreună cu PNL și UDMR acuzând neînțelegeri iremediabile cu premierul liberal Florin Cîțu, demis ulterior prin moțiune de cenzură, a fost singura formațiune care a propus un candidat președintelui. Acum, Dacian Cioloș merge în Parlament fără a fi găsit o majoritate, nici împreună cu foștii aliați, cu care a purtat negocieri, nici împreună cu PSD, care a inițiat moțiunea, sau cu naționaliștii de la AUR care au votat-o, cu care dealtfel nici nu a discutat.
Premierul desemnat propune un cabinet în care se regăsesc miniştrii USR din fostul executiv, între care Stelian Ion la Justiţie, Ioana Mihăilă la Sănătate sau Cătălin Drulă la Transporturi, dar, evident, şi nume noi. În opinia lui Cioloş, un guvern monocolor al USR poate fi o soluţie pentru ieşirea din actuală criză politică și sanitară, iar formațiunea a prezentat un program de guvernare cu măsuri urgente pentru combaterea pandemiei de COVID-19, de stopare a creşterii preţurilor la energie, dar şi ajutor pentru IMM-uri. Mergem în Parlament, pentru că acolo vom vedea dacă există sau nu susţinere pentru un program de ieşire din criză, un program de care România are nevoie. Eu mă gândesc la ceea ce aşteaptă oamenii, nu la speculaţii şi la calcule, spune Dacian Cioloș.
Potrivit declarațiilor celorlalte formațiuni politice, însă, validarea unui astfel de guvern are șanse mici de reușită: PNL şi UDMR nu doresc reluarea colaborării cu USR, întrucât fostul partener de coaliție a votat o moţiune împotriva executivului din care a făcut parte. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, spunea că premierul desemnat trebuie să îşi asume responsabilitatea de a face o majoritate cu cele două partide din opoziție cu care a demis guvernul. PSD declara recent, însă, că decizia corectă este un Guvern de ‘specialişti apolitici’, care să gestioneze pandemia şi economia până la organizarea alegerilor anticipate. AUR afirma lunea trecută că nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru ‘pare doar un joc politic’, în condiţiile în care ‘nu există o majoritate care să îl susţină’. USR are 80 de senatori şi deputaţi, iar pentru a primi încrederea Parlamentului premierul desemnat are nevoie de minimum 234 de voturi favorabile.