Gripa şi vaccinarea
În România a crescut numărul deceselor din cauza gripei. Singura măsură de protecție rămâne vaccinarea, avertizează medicii.
Mihai Pelin, 05.03.2018, 12:06
Peste 70 de oameni au murit, în acest sezon, în România, din cauza gripei. Viscolul și gerul care s-au așternut peste întreaga țară în ultimele zile au contribuit la îmbolnăvirea oamenilor care au intrat în contact cu vremea capricioasă. Potrivit statisticilor, în ultima săptămână s-au înregistrat peste 1.700 de cazuri compatibile cu gripa, faţă de doar 85 înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. Ultimul caz anunţat de autorităţi este al unei femei de 58 de ani din judeţul Hunedoara, care nu era vaccinată antigripal, dar care suferea de alte boli. Majoritatea victimelor nu erau imunizate împotriva virusului, iar medicii fac apel, în continuare, la populaţie să se vaccineze, aceasta fiind cea mai sigură masură de protecţie.
Directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel: “Pacienţii care sunt cu diabet, cu hipertensiune arterială sau cu cardiopatie ischemică, cu accidente vasculare în antecedente, cu obezitate şi respectiv femeile gravide au şanse să dezvolte forme severe de boală şi să se şi prăpădească unii dintre ei. Deci gripa omoară, de aia se face program de imunizare. Gripa nu o să iasă din circulaţie de la o zi la alta. Deci, dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă avem o singură modalitate, să ne vaccinăm.”
Situaţia în România este gravă, iar vaccinarea împotriva gripei poate salva vieţi, chiar dacă există unele efecte adverse, spune, la rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, dr. Ligia Marincaş: “Cred că fiecare părinte trebuie să fie conştient că până acum vaccinurile au salvat milioane, milioane de vieţi. Categoric, ca şi orice intervenţie medicală, există şi efecte adverse. În 99,9% aceste efecte adverse sunt cele obişnuite, ca după administrarea oricărei terapii.”
Populaţia este sfătuită de medici să respecte câteva reguli simple pentru prevenirea gripei. Oamenii trebuie să poarte o îmbrăcăminte corespunzătoare în sezonul rece și să evitate, pe cât posibil, expunerea la frig. Alimentația să fie bogată în calorii, trebuie crescut consum de fructe, iar oamenii ar trebui să mănânce, zilnic, 2-3 lingurițe de miere. Un alt element esențial în prevenirea gripei este odihna.
Specialiștii susțin că un adult trebuie să doarmă cel puțin opt ore pe noapte pentru că un organism odihnit are mai multe șanse să treacă cu bine de sezonul rece. Bineînțeles, și practicarea sportului ajuta deoarece crește semnificativ imunitatea. Persoanele bolnave sunt sfătuite să nu consume medicamente în baza unor sfaturi neautorizate, ci să se prezinte la medic. În ciuda numeroaselor cazuri de gripă din ultimul timp, specialiştii estimează că, în perioada următoare, numărul îmbolnăvirilor ar trebui să scadă.