Gripa face noi victime
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că mai multe personae au murit din cauza gripei, în acest sezon, în România. Ministrul Sănătăţii avertizează că perioada de vârf este aşteptată în luna februarie.
Mihai Pelin, 14.01.2019, 11:53
În România, gripa a provocat mai multe decese, de la începutul sezonului rece, fiind confirmate zeci de cazuri de îmbolnăvire. Ultima persoană care și-a pierdut viața este un bărbat în vârstă de 69 de ani, din judeţul Prahova (sud), confirmat cu virus de tip A, subtip H1, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal.
Anterior, un bebeluş de 11 luni a murit la un spital din București. Acesta fusese internat într-o stare generală extrem de gravă, cu insuficienţă respiratorie şi toate analizele modificate. S-a pus diagnosticul de gripă tip A şi bebeluşul a fost intubat şi internat, dar, din păcate, nu a răspuns la tratamentul specific. Ministrul de resort, Sorina Pintea, a spus că nu se pune problema unei epidemii de gripă, dar există totuşi cu o circulaţie mai intensă a virusului.
Ministerul Săntăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi mai eficientă metodă de prevenire a gripei. De luni, odată cu începerea cursurilor în unităţile de învăţământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea creşte, avertizează autoritățile. O importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi – spun medicii.
Pe de altă parte, automedicaţia – spun ei – este un factor care amplifică problemele medicale, în loc să le diminueze. Astfel, este nevoie de un consult, iar cei bolnavi trebuie să stea izolaţi. De asemenea, măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, dar şi respectarea unui regim de viaţă sănătos, cu o alimentaţie bazată pe legume şi fructe, sport şi odihnă sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
Aceasta debutează brusc şi violent, se transmite prin strănut sau tuse, iar simptomele apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi durează chiar și o săptămână. Principalele simptome ale gripei sunt febra, tusea uscată, durerile musculare, abdominale și starea de greață. Gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni.
Complicaţiile pot include pneumonie, infecţii ale urechii, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul, arată specialiştii. În acest sezon, 1,2 milioane de persoane au fost deja vaccinate antigripal cu vaccinul distribuit de Ministerul Sănătăţii. Conform unui studiu publicat la sfârșitul anului trecut, jumătate dintre români se declară pro-vaccinare, însă aproape 60% nu au făcut-o niciodată.
Pe de altă parte, 45% dintre dintre participanţii la studiu consideră că ar fi necesare mai multe campanii de informare în privința gripei. În sezonul rece 2017 – 2018, s-au înregistrat 129 de decese din cauza acestui virus.