Grevă generală în învățământul preuniversitar
Elevii români stau, din nou, acasă, fiindcă profesorii sunt în grevă.
Bogdan Matei, 22.05.2023, 11:59
După ce pandemia de COVID-19 a mutat online predarea la clase și a alienat, anii trecuți, o întreagă generație de elevi, un nou seism zguduie învățământul românesc. Elevii au rămas, din nou, acasă. Sindicaliștii din educație au intrat în grevă generală, nemulțumiți de politicile salariale și sociale ale guvernului PSD-PNL-UDMR. S-au raliat mișcării peste 150.000 de cadre didactice, la care se adaugă 60.000 – 70.000 de oameni din personalul didactic şi auxiliar. Ei spun că greva va continua până când vor primi din partea Executivului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare pentru rezolvarea problemelor lor.
Pe fondul unei inflații care, anul trecut, a sărit de 15 procente, mărind semnificativ costul vieții, cea mai spinoasă problemă e aceea pecuniară. Liderii sindicali cer salarii de 4000 de lei pentru un profesor debutant și de 7000 pentru cineva care se apropie de finalul carierei la catedră.
Nemulțumiri provoacă și noile legi ale învățământului, promovate de ministrul de resort, Ligia Deca. În ceea ce priveşte finalul anului şcolar, programat, în mod normal, în iunie, liderii sindicali susțin că Guvernul este cel care trebuie să răspundă la această întrebare şi că rămâne de văzut dacă se vor încheia situaţiile elevilor. La discuțiile cu guvernanții, preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat: Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care-l va da Guvernul şi, bineînţeles, de dorinţa colegilor noştri.”
În replică, premierul Nicolae Ciucă susține că (TRACK): Educaţia este prioritatea noastră, alături de sănătate. Putem să găsim soluţii. Nu putem să lăsăm copiii, în prag de examen şi înainte de finalul anului de învăţământ, suspendaţi.”
Greva din școli provoacă și blocaje politice. În scurt timp, potrivit protocoalelor pe baza cărora funcționează coaliția guvernamentală, liberalul Ciucă ar urma să-i cedeze șefia Executivului liderului PSD, Marcel Ciolacu, iar partidele să procedeze la o redistribuire a portofoliilor. Ciolacu solicită, însă, suspendarea negocierilor privind viitorul cabinet până când vor fi rezolvate solicitările sindicatelor.
Presa de la București înclină să creadă că niciuna dintre taberele politice nu-i foarte încântată să dețină șefia Executivului, într-un moment în care și sindicaliștii din sectorul sanitar anunță că ar putea opri lucrul, iar polițiștii cer și ei dreptul de a face grevă. Oricare ar fi culoarea politică a guvernanților, mai spun analiștii, aceștia vor deconta, negreșit, nemulțumirile acute din societate chiar anul viitor, când în România vor avea loc alegeri europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale.