Graţierea, în dezbaterea Parlamentului
Plenul Senatului României a retrimis la comisia juridică a acestei camere raportul asupra proiectului de lege privind graţierea.
Ştefan Stoica, 09.05.2017, 13:02
De la Guvern în Parlament, mai exact în comisia juridică a Senatului, apoi în plenul acestei camere şi din nou în comisia juridică, unde va mai sta o săptămână. Acesta a fost traseul de până acum al unui proiect de lege controversat, cel al graţierii, care a provocat proteste de stradă şi discordie în PSD, principalul partid al majorităţii guvernamentale. Partenerul social-democraţilor, ALDE, a intuit potenţialul exploziv al proiectului şi a propus retrimiterea lui în comisia juridică, acolo unde varianta pentru care optase executivul suferise modificări importante, ce nu au fost pe placul conducerii PSD.
O comisie condusă, altminteri, tot de un social-democrat, Şerban Nicolae, deja intrat în colimatorul şefului său politic, liderul PSD, Liviu Dragnea. Într-un tandem, pe vremuri imposibil, cu fostul preşedinte al ţării, senatorul PMP Traian Băsescu, oficial în opoziţie, Nicolae a modificat proiectul guvernamental în sensul în care erau graţiate fapte de corupţie precum darea sau luarea de mită şi traficul de influenţă.
După episodul cu celebra ordonanţă de urgenţă, abandonată ulterior, prin care executivul a încercat relaxarea legislaţiei penale, PSD numai de o nouă lege criticabilă nu avea nevoie. Liviu Dragnea a înţeles rapid acest lucru şi le-a cerut parlamentarilor majorităţii să nu mai intervină asupra proiectului. Şerban Nicolae s-a conformat doar parţial, iar modificări au mai existat. Între acestea graţierea în întregime a pedepselor de până la 3 ani inclusiv, scăderea a 3 ani din pedeapsa care nu depăşeşte 10 ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea în întregime a celor primite de persoanele care au împlinit 70 de ani, în anumite condiţii.
Senatorul PSD Şerban Nicolae arăta că, potrivit datelor primite de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, puţin peste 1000 de persoane ar putea beneficia de măsurile prevăzute de lege. Raportul incluzând aceste amendamente a fost trimis plenului Senatului, dar a revenit, ulterior, la comisie, semn că lidershipul PSD nu îl agreează nici în actuala formă. Încolţit, Şerban Nicolae a pledat în favoarea unei discuţii raţionale la nivelul Parlamentului. Opoziţia formată din PNL şi USR contestă utilitatea unei astfel de legi.
Liberalii susţin că legea graţierii nu rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor şi, în general, a condiţiilor precare din unele închisori româneşti. Statul român a fost reclamat repetat la CEDO, iar Curtea a dat, recent, un termen de 6 luni autorităţilor de la Bucureşti să adopte un plan de măsuri menite să remedieze situaţia. Graţierea nu reprezintă, însă, o soluţie pe termen lung, cred responsabilii din penitenciare. Şi – o dovedeşte reacţia promptă a străzii – nu soluţionează nici problemele de imagine ale PSD. Dimpotrivă, riscă să le agraveze.