Graţierea, în dezbatere publică
Ministerul Justiţiei de la Bucuresti organizează, luni, o dezbatere publică asupra proiectelor de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală. Proiectele au provocat numeroase reacţii negative.
Leyla Cheamil, 27.01.2017, 13:04
Intenţia Guvernului de a adopta proiectele de ordonanţe privind graţierea colectivă şi unele modificări la Codul penal care ar dezincrimina parţial fapte penale a generat valuri uriaşe de indignare în România. Ordonanţele, promovate de ministerul Justiţiei, au scos mii de oameni în stradă în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării, unde au avut loc proteste faţă de legile pe care Guvernul Grindeanu voia să le adopte săptămâna trecută. Manifestanţii cred că inculpati sau condamnaţi celebri, persoanaje influente din clasa politică sau din administraţie ar putea ieşi din închisoare sau ar putea cere închiderea dosarelor.
Însuşi preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat împotriva acestor modificări ale legilor justiţiei şi a declanşat procedurile pentru organizarea unui referendum pe această temă. In temeiul Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică, luni, ministerul Justiţiei va organiza o dezbatere publică privind proiectele de OUG. O
campanie uriaşă de dezinformare a dus la tensiunile din spaţiul public pe această temă, iar adoptarea ordonanţelor nu va afecta continuarea luptei împotriva corupţie, a sustinut preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la postul public de radio: Nu există nicio pedeapsă de corupţie care să fie graţiată, nu sunt graţiate pedepsele celor care au înfăptuit acte cu violenţă, omoruri, violuri, nu există niciun fel de prevedere de amnistie ca să se creadă că este vorba de vreo dedicaţie, aşa cum s-a discutat.”
De cealaltă parte, principalul partid de opoziţie din Parlament, PNL, ameninţă cu moţiunea de cenzură în cazul adoptării de către Executiv a celor două ordonanţe. Preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan: Iniţiativa guvernului de a pune înaintea bugetului de stat ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal pentru clientela politică arată că de fapt guvernul nu este preocupat de problemele reale pe care le-a clamat în campania electorală, ci de interesele celor care gravitează în jurul grupului de decizie.”
Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă. Avizul, insa, este consultativ. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a subliniat, la rândul său, că nu este vorba de nicio urgenţă. Ele ar fi de natură să slăbească acea capacitate instituţională a statului român de a lupta cu corupţia.”
Discuţiile în jurul ordonanţelor de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codului penal şi de procedură penală au loc în contextul în care România se află între primele trei ţări din Europa cu cele mai multe condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Iar potrivit preşedintelui Curţii, Guido Raimondi, cele mai multe dintre acestea se referă la condiţiile din penitenciare.