Ghid pentru alegătorii prin corespondență
MAE anunţă publicarea ghidului alegătorului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din noiembrie-decembrie 2024.
Daniela Budu, 23.09.2024, 11:30
Ministerul de Externe de la București a publicat pe pagina sa de internet un ghid al alegătorului prin corespondenţă la scrutinul prezidenţial şi cel parlamentar din acest an. Potrivit documentului, termenul-limită până la care românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înscrie în registrul electoral pentru acest tip de vot este 10 octombrie pentru alegerile prezidențiale şi 17 octombrie pentru alegerile parlamentare.
Ministerul reaminteşte că exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă este o alternativă la votul în cadrul secţiei de votare şi se realizează prin intermediul serviciilor poştale.
Potrivit MAE, poate vota prin corespondenţă cetăţeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reşedinţa legal stabilită în străinătate şi care s-a înscris în Registrul electoral (www.votstrainatate.ro) cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.
Ministerul reamintește că înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular online aflat pe site-ul votstrainatate.ro. Toate informațiile necesare pot fi găsite și pe pagina de internet www.mae.ro, la secţiunile Alegeri pentru Preşedintele României, respectiv Alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Până în prezent, au fost înregistrate circa 4.300 de cereri pentru votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale și aproximativ 4.000 de cereri la alegerile parlamentare. Cât privește alegerile la o secție de votare din străinătate, pentru cele două tururi de scrutin s-au înscris puțin peste 6.000 de alegători pentru fiecare tur.
Potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, vor fi organizate aproximativ 900 de secții de votare în străinătate, unde vor fi tipărite aproximativ 5 milioane de buletine de vot.
„Faptul că un cetățean român cu domiciliul sau reședința în străinătate nu s-a înregistrat pentru votul la o anume secție de votare nu împiedică ca acesta, în ziua votului, să voteze oriunde s-ar afla”, a punctat șeful AEP.
Mai mult, la alegerile prezidențiale și cetățenii români care se află în vizită sau în tranzit în străinătare pot vota la orice secție. Lista finală a secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale va fi făcută publică pe 28 septembrie, pe site-ul ambasadelor și pe cel al AEP.
Procesul de vot în primul tur de scrutin al prezidenţialelor va dura trei zile în străinătate, de pe 22 pe 24 noiembrie, dată la care cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în ţară vor fi chemaţi la urne. Al doilea tur va fi între 6 – 8 decembrie, când vor vota și românii din țară.
Cât privește alegerile parlamentare, românii din străinătate au două zile de vot, 30 noiembrie și 1 decembrie, când votează și românii din țară. Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral este de aproape 19 milioane, din care circa 960.000 au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.