Gaze româneşti pentru Republica Moldova
De la 1 ianuarie 2015, Republica Moldova va primi gaze naturale din România. Măsura va permite reducerea dependenţei energetice a fostului stat sovietic faţă de Rusia.
Valentin Țigău, 23.12.2014, 12:48
Republica Moldova face, de la 1 ianuarie, un pas important pe calea reducerii dependenţei sale energetice faţă de Federaţia Rusă. Autorităţile de la Chişinau şi Bucureşti au semnat, luni, un contract în baza căruia România va livra fostului stat sovietic vecin, majoritar românofon, gaze naturale la un preţ inferior cu 55 de dolari/1000mc celui pentru gazele primite prin conducte ruseşti.
La început, prin gazoductul Iaşi (România) – Ungheni (Rep. Moldova) inaugurat, oficial, la 27 august 2014, vor fi transferate cantităţi relativ mici care vor acoperi doar 3% din nevoile populaţiei din stânga râului Prut, pe care se află graniţa moldo-română. Ulterior, gazoductul va fi extins, circa 100 km, cu ajutorul Uniunii Europene, pâna în capitala Republicii Moldova, Chişinău pentru ca, în final, el să poată transporta 1,5 până la 2 miliarde mc, reprezentând consumul total al republicii. Deşi Republica Moldova este, încă din 2010, parte a comunităţii energetice create în UE şi transpune în practică prevederile pachetului energetic 3, singurul ei transportator şi distribuitor de gaze era, până de curând, Moldova Gaz, grup controlat de Rusia.
Moscova alocă un volum de trei ori mai mare regiunii separatiste Transnistria unde au fost concentrate marile obiective industriale ale Republicii Moldova. În repetate randuri, autorităţile moldovene au fost făcute responsabile pentru neplata facturilor la gaze de către administraţia separatistă de la Tiraspol, aceasta reprezentănd, în fond, o formă de presiune politică din partea Federaţiei Ruse. Inclusiv din acest motiv, pentru importul de gaze din România, Chişinăul a creat un nou operator, Vestmoldtransgaz.
La ceremonia semnării contractului moldo-roman de livrare a gazelor, ministrul în exerciţiu al economiei de la Chisinau, Adrian Candu, a declarat că acordul va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova: „Este un moment important care mai aduce o completare pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Aprecierile noastre şi gratitudinea noastră Guvernului României care permanent a fost cel care a acordat tot suportul necesar.„
România importă, şi ea, mici cantităţi de gaze din Federaţia Rusă, dar specialiştii susţin că are rezerve suficiente, inclusiv în platoul continental al Mării Negre, care pot să-i asigure autonomia energetică. Romănia a trecut, de altfel, uşor peste criza gazelor declanşată odată cu instituirea sancţiunilor occidentale la adresa economiei ruseşti.