Gaudeamus Radio România la final
Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, s-a încheiat, după cinci zile pline de lansări.
Leyla Cheamil, 12.12.2022, 11:30
Un adevărat rai pentru cititori l-a constituit Târgul de Carte Gaudeamus de la București, ajuns la cea de-a 29 – a ediție și organizat de Radio România, cu sprijinul ministerului Culturii.
Evenimentul care și-a închis, duminică, porțile, a fost, timp de cinci zile, gazda a sute de lansări de carte, dezbateri, dialoguri între cititori și autori și alte activități conexe. Au participat peste 200 de edituri și au avut loc peste 600 de evenimente.
Zilnic, pasionații de lectură au trecut pe la standurile de carte care s-au întrecut în oferte, atât titluri noi, cât și volume reeditate, iar acest lucru s-a reflectat în vânzările foarte mari de care s-au bucurat editurile. Acestea au venit cu oferte atractive și pentru copii. A fost o bucurie pentru toți cititorii faptul că cel mai cunoscut târg de carte din România a revenit în format fizic, după doi ani de pandemie.
De altfel, preşedintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus, poeta Ana Blandiana, spunea, în prima zi, că organizarea unui astfel de eveniment îi ajută pe cititori şi autori să se descopere reciproc. Târgurile de carte sunt făcute, în general, de editori, de asociaţii de editori, care au interes să le facă să-şi vândă cărţile. Ei bine, Radioul nu are niciun interes de acest fel. Este, în acest sens, cel mai sufletist târgˮ, a subliniat poeta.
Gaudeamus este un târg care nu are interese materiale, pentru că Radioul este doar o instituţie de cultură şi la baza culturii stă cultura. Deci, singurul interes al Radioului este ca să se citească cărţileˮ, a mai punctat Ana Blandiana.
Teodoros, romanul cunoscutului autor român Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru cea mai dorită şi râvnită carte a târgului prin votul publicului. Acesta a mărturisit că Theodorosˮ, un proiect străvechiˮ al său, este o carte scrisă cu mare dragoste, primul său roman scris cu gândul la cititori. Mircea Cărtărescu a afirmat că nu a avut, până acum, maturitateaˮ necesară pentru a începe acest roman.
Degeaba l-aş fi început la 25 sau la 30 de ani. N-ar fi ieşit nimic din asta. Atunci, încă nu citisem, cu adevărat, marile cărţi sapienţiale, absolut necesare pentru scrierea şi mai ales pentru înţelegerea acestor cărţi. Nu aveam o experienţă bună a Bibliei, care este o carte fundamentală. Nu aveam nici măcar cunoştinţe despre existenţa aşa-zisei Biblii etiopiene, care este de o mare frumuseţe. Se numeşte Kebra Nagast şi corespunde Bisericii etiopiene tradiţionale, veche de mii de aniˮ, a menţionat scriitorul.
Tot la Târgul Gaudeamus a fost lansată Colecţia omagială Primul Război Mondial şi Marea Unire a Românilorˮ, apărută la Editura Universitaria, în şase volume. Este un proiect început în 2016 şi finalizat în acest an. În paginile volumelor au avut contribuţii 120 de cercetători din diverse domenii – profesori, istorici, ierarhi, preoţi, jurişti, geografi, arhivişti sau generali şi veterani de război.