Gala studenţilor români din străinătate
Liga Studenţilor Români din Străinătate(LSRS) a acordat marti seara in cadrul unei Gale organizate la Bucuresti Premiile pentru Excelenţă Academică în anul universitar 2011-2012.
România Internațional, 09.01.2013, 16:36
Liga Studenţilor Români din Străinătate(LSRS) a acordat marti seara in cadrul unei Gale organizate la Bucuresti Premiile pentru Excelenţă Academică în anul universitar 2011-2012. Din cei peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi, doar 50 au ajuns în finală. Juriul a fost format din personalităţi din zona academică, culturală şi publicistică. Concursul s-a desfăşurat pe 8 categorii: “Studentul Român al Anului din America de Nord” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul postuniversitar), “Studentul Român al Anului din Europa” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul postuniversitar), “Studentul Român al Anului de pe alte Continente”, “Studentul Român Erasmus al Anului”, “Studentul Anului în România”, “Premiul Special în Arte” (categorie inaugurală).
Marele premiu – Studentul Român al Anului din Străinătate” a fost acordat lui Sergiu Paşca,(30 ani) cercetător la Universitatea Stanford din SUA, care a obtinut burse internationale impotante. Cercetarile sale in domeniul autismului au fost recompensate cu numeroase distinctii – Premiul pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford. Studiul lui Pasca a fost publicat in 2011 în prestigioasa revistă Nature Medicine si care a fost considerat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Cine este ne spune chiar el.
Sergiu Paşca: Sunt cercetător post-doctoral la Universitatea Stanford, din California, SUA, însă sunt absolvent al Facultăţii de Medicină Generală de la Cluj. Cercetarea este orientată, în principal, înspre înţelegerea bazelor celulare şi moleculare ale autismului, o boală despre care, poate că ştiţi, afectează sever comunicarea socială şi pentru care, din păcate, nu avem un tratament medicamentos. Mă simt deosebit de onorat să primesc acest premiu”.
Sebastian Burduja, preşedintele şi membru fondator al LSRS, si el absolvent al Universităţii Stanford, a declarat ca tinerii români pregătiţi peste hotare reprezintă o resursă strategică de care România are foarte mare nevoie. El a mai spus ca adesea, soluţiile la problemele României se cunosc, dar lipsesc specialiştii care să le pună în aplicare. La actuala editie a Galei, a fost lansata strategia SMART Diaspora(Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora) menită să faciliteze revenirea în ţară a absolvenţilor români din străinătate.