Gala Premiilor Gopo
La București a avut loc a 19-a ediție a Galei Premiilor Gopo, eveniment care celebrează şi recompensează anual cele mai importante realizări ale cinematografiei româneşti.
Mihai Pelin, 30.04.2025, 11:30
Filmul „Anul Nou care n-a fost” a fost marele câştigător, marţi seară, la Gala Premiilor Gopo 2025. Pelicula a obţinut zece distincţii, între care pentru regie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, decoruri, sunet sau scenariu. Cea mai importantă a fost însă distincţia pentru cel mai bun lungmetraj, înmânată regizorului Bogdan Mureşanu de actriţa Rodica Mandache, câştigătoare la ediţia din 2024 a unui premiu pentru întreaga activitate.
Bogdan Mureşanu: “Am nişte emoţii, dar mă bucur că le am, pentru că asta înseamnă că sunt inundat de o bucurie imensă, pentru că nu mă aşteptam să ajung aici sub nicio formă. Nimeni nu este, nu face filme, adică nu se lansează în nebunia asta cu gândul că o să ajungă undeva, cândva, să vorbească în faţa unei audienţe de tipul ăsta. Te gândeşti că să îţi placă ţie este un mare lucru.”
Adrian Văncică, pentru rolul din filmul „Anul Nou care n-a fost”, a fost ales cel mai bun actor în rol principal. Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Nicoleta Hâncu, pentru interpretarea din același film. „E important că putem să ne facem meseria liberi, cred că asta e cel mai important!”, a spus ea pe scena galei.
Regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, lungmetrajul a câștigat diferite premii la festivalurile internaționale de profil. Este o tragicomedie ce surprinde viaţa a şase personaje al căror destin se intersectează într-o singură zi, în preajma Revoluţiei anticomuniste. Acţiunea are loc în seara de 20 decembrie 1989, cu puțin timp înainte de căderea dictaturii ceaușiste, când un copil de 9 ani le dezvăluie părinților conținutul scrisorii trimise lui „Moș Gerilă”, iar aceștia își dau seama că include un mesaj foarte periculos pentru siguranța tuturor.
Revenind la Gala Premiilor Gopo, Alina Berzunțeanu a obținut premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul din “Trei kilometri până la capătul lumii” (r. Emanuel Pârvu), iar Ciprian Chiricheș a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea din “Săptămăna Mare” (r. Andrei Cohn).
Regizorul Dan Piţa primit un premiu pentru întreaga activitate. Personalitate marcantă a cinematografiei româneşti şi a generaţiei anilor ’70, el a impus o stilistică originală încă de la debutul său. Talentul i-a fost recunoscut şi internaţional, având în palmares premii la festivalurile de film de la Berlin şi Veneţia.
„Pentru mine a fost un destin împlinit. Sunt ceea ce sunt pentru că am debutat sub bagheta lui”, a spus actorul Claudiu Bleonţ în Laudatio.
Un premiul pentru întreaga carieră i-a fost acordat și actriței Ioanei Pavelescu, care a amintit de cei care i-au marcat cariera: Sergiu Nicolaescu, Amza Pellea, Alexandru Tatos, Gheorghe Dinică. „Îmi iubesc meseria până la deznădejde”, a spus actriţa.
Nu în ultimul rând, Florin Mihăilescu, unul dintre cei mai talentaţi şi prolifici directori de imagine din cinematografia românească, a fost onorat și el cu un premiu pentru întreaga activitate. Distincţia onorează contribuţia sa esenţială la definirea esteticii unor filme emblematice.