Fricţiuni Chişinău – Moscova
După recentele sancţiuni economice impuse de Moscova la adresa Rep Moldova, Chişinăul cauta soluţii de redresare, reorientându-se către UE şi România.
Valentin Țigău, 06.08.2014, 11:52
Economia Rep Moldova se reorientează, tot mai mult, către piaţa UE. În primele cinci luni ale acestui an, volumul exporturilor spre piaţa comunitară a crescut cu peste 22%, în timp ce exporturile spre spaţiul CSI s-au redus cu aproape 19%, deşi acesta ramâne principalul beneficiar al exporturilor moldoveneşti.
După cum declara ministrul adjunct al agriculturii de la Chişinău, Vladimir Loghin, citat de corespondentul Radio România, pentru diminuarea efectelor economice ale embargoului rusesc, recent impus moldovenilor, România oferă sprijin practic şi pregăteşte un program de suţinere a producătorilor şi procesatorilor de fructe şi legume. Bucureştiul a mijlocit misiunii economice din Rep Moldova relaţii directe cu reprezentanţii marilor reţele comerciale, vizitarea unor companii şi centre comerciale de desfacere a producţiei agricole.
La rândul sau, UE, ca urmare a demersurilor comisarilor pentru agricultură, Dacian Cioloş şi pentru comerţ, Karel de Gucht şi pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle, a decis ca, de la 1 august, să ramburseze Moldovei taxele vamale pentru exportul de mere, prune şi struguri de masă, pentru care cotele au fost, deja, dublate.
Reamintim că Rusia a impus mai multe interdicţii Rep Moldova în domeniul comerţului direct, astfel că, după ce, în septembrie anul trecut, a interzis importul de vinuri moldoveneşti, recent, autorităţile ruse au refuzat să primească pe piaţă carnea procesată, iar după data de 21 iulie şi fructele şi legumele. Moscova afirmă că semnarea şi intrarea în vigoare a acordului de asociere Rep Moldova-UE produce contradicţii între piaţa comunitară şi cea a CSI.
UE nu a solicitat, însă, niciodată, Rep Moldova să impună anumite bariere comerciale Rusiei pentru că, de fapt, acordul de asociere şi de liber schimb este total compatibil cu acordul de liber schimb cu CSI, afirmă Pirkka Tapiola, şeful delegaţiei UE la Chişinău.
Restricţiile comerciale sunt doar una dintre armele Moscovei. Ea a ameninţat Europa cu preţuri mai mari la energie, un alt instrument politic favorit al Kremlinului, menit să submineze solidaritatea UE. Măsurile comerciale de retorsiune luate de Rusia nu se referă doar la Rep Moldova ci afectează şi alte ţări, precum Polonia, Ucraina, Romania şi chiar SUA. Ele survin inclusiv în contextul în care UE şi SUA administrează Moscovei o serie de sancţiuni in urma implicării Rusiei în conflictul armat din estul Ucrainei.
A treia serie de sancţiuni a fost instituită aproape simultan, de UE şi SUA şi se aşteaptă ca efectul asupra economiei ruse să fie substanţial şi relativ rapid.