Francul elveţian şi creditul românesc
Parlamentul de la Bucuresti a decis să discute situaţia generată de nivelul record atins de francul elveţian în raport cu leul, situaţie care afectează peste 75 de mii de români care au credite în această monedă.
Roxana Vasile, 20.01.2015, 13:16
Decizia de joia trecută a Băncii Elveţiei de a renunţa la pragul minim al cotaţiei francului faţă de euro, practicat în ultimii trei ani, decizie urmată de aprecierea puternică a monedei elveţiene, a afectat mai multe state din Europa Centrală şi de Sud-Est, printre care şi România. Pentru cei peste 75 de mii de români care au credite în franci ultimele zile au devenit un coşmar. Ei au constatat că ratele pe care trebuie să le plătească sunt cu aproximativ 20% mai mari decât săptămâna trecută.
Francul elveţian şi-a continuat, constant, ascensiunea pe piaţa valutară internă. Intre timp, Guvernul, BNR, băncile comerciale, partidele politice caută soluţii pentru a-i ajuta pe datornici. Doar două dintre cele şase bănci din România care au dat 90% din creditele în franci elveţieni au venit cu soluţii temporare. Una dintre ele oferă clienţilor săi posibilitatea unei reduceri, pe o perioada de 3 luni, cu până la 1,5 puncte procentuale a dobânzii la creditele cu dobândă variabilă în franci eleveţieni, iar cealaltă a decis ca pentru o perioadă de 90 zile să menţină un curs valutar fix de 3,80 lei pentru un franc pentru persoanele care au contractat împrumuturi în această monedă.
Ministrul de finanţe, Darius Vâlcov, propune fie extinderea ariei de cuprindere a ordonanţei guvernamentale adoptată anul trecut care prevede posibilitatea rescadenţării creditelor pentru persoanele cu venituri sub un anumit nivel, fie ca românii cu credite în franci să negocieze cu băncile comerciale rambursarea împrumuturilor. Ultima variantă este susţinută şi de Banca Naţională. Partidele politice au venit şi ele cu propuneri. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a cerut consultări cu toate partidele pentru a gasi o rezolvare legislativă, după discuţii cu BNR şi băncile private.
Liderul Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, a propus Executivului să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în moneda naţională, la cursul momentului în care au contractat împrumutul, plus-minus 20%. In schimb, opoziţia liberală a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru aprobarea legii insolvenţei persoanelor fizice, România fiind printre puţinele ţări europene care nu au un astfel de act normativ.
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca proiectul de lege să intre de miercuri în dezbaterea deputaţilor jurişti, iar o sesiune extraodinară pe această temă să aibă loc în cel mai scurt timp după întocmirea unui raport al comisiei juridice. Miercuri, Comisia pentru buget va dezbate împreună cu reprezentanţii Băncii Naţionale problema creditelor luate de români în franci elveţieni.