Forumul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării
În opinia României, Strategia UE pentru regiunea Dunării trebuie să faciliteze o integrare mai bună a ţărilor membre ale Uniunii, dar şi să aducă ţările din vestul Balcanilor - Ucraina şi Republica Moldova - mai aproape de această Uniune.
Corina Cristea, 29.10.2013, 12:53
O imensă responsabilitate, dar şi o oportunitate de reafirmare a potenţialului României de a genera proiecte integrate şi fezabile – este aprecierea ministrului român de externe, Titus Corlăţean, privind găzduirea, în această săptămână, de către Bucureşti a celei de-a doua ediţii a Forumului Anual al Dunării, sub coordonarea Comisiei Europene. Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării este o iniţiativă a României şi Austriei, care a fost lansată în aprilie 2011.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, precizează: Vreau să nu uităm că, de fapt, strategia este destul de recentă, România şi Austria au promovat-o şi ea a fost adoptată la nivelul UE ca instrument al UE în iunie 2011. Am lucrat foarte mult de atunci şi iată că astăzi punem bazele proiectelor care vor fi lansate şi vor fi finanţate în ciclul de finanţare bugetar al UE 2014-2020. Deci, începând cu 1 ianuarie 2014, vom promova proiecte care să obţină finanţare de la bugetul UE.”
În numai doi ani, această iniţiativă româno-austriacă a generat, de-a lungul fluviului, peste 400 de proiecte în valoare de 49 de miliarde de euro, vizând exerciţiul bugetar al Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020. Este vorba despre proiecte care corespund unor nevoi reale, în primul rând, navigabilitate pe fluviu în condiţii cât mai bune, dar şi pentru protejarea mediului înconjurător şi a apei potabile. Infrastructura portuară modernă trebuie să asigure condiţii de comerţ, de turism şi de schimburi interumane.
Proiectele energetice şi de infrastructură de transport terestru se regăsesc, şi ele, în setul de propuneri promovate, în comun, cu finanţare europeană, de cele 14 state dunărene implicate în proiect. Europa are nevoie de o viziune comună în regiunea Dunării – a susţinut premierul Victor Ponta la forum, menţionând că strategia reprezintă o oportunitate extraordinară pentru toate ţările din zonă de a utiliza fonduri şi de a gândi împreună proiecte de dezvoltare.
Victor Ponta: Cred că strategia Dunării poate fi folosită şi este deja folosită de către ţările din zonă pentru a-şi construi un viitor comun, nu în competiţie, nu în rivalitate, ci pe acele principii care au stat la baza construcţiei Uniunii Europene şi care trebuie să ne ghideze în continuare: parteneriat, interese comune, oportunităţi comune.”
Pentru o acţiune comună a tuturor statelor riverane Dunării a pledat la Bucureşti şi comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.