Forum economic România – Republica Moldova
România şi Republica Moldova fac demersuri pentru interconectarea pieţelor de capital, un nou pas spre aderarea la UE a statului din stânga Prutului.
Sorin Iordan, 28.03.2024, 11:59
România şi Republica Moldova intenţionează să-şi interconecteze pieţele de capital, au declarat şefii guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău la un forum economic bilateral, desfăşurat în capitala României. Acest demers le-ar permite companiilor din stânga Prutului să se extindă, iar statului moldovean să facă un nou pas înspre aderarea la Uniunea Europeană.
Prim-ministrul român, Marcel Ciolacu, a declarat că în relaţia dintre România şi Republica Moldova a trecut vremea podurilor de flori şi este timpul investiţiilor şi al proiectelor cu impact economic. El a încurajat companiile din statul vecin să folosească Bursa de Valori Bucureşti, până când cea de la Chişinău va avea suficiente lichidităţi.
Marcel Ciolacu: Piaţa de capital reprezintă un pilon esenţial al interconectării economice dintre cele două ţări. Avem zona de energie, unde această interconectare funcţionează, deja, la o intensitate majoră şi care s-a dovedit cu adevărat vitală pentru Republica Moldova în ultimul an. Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană. O ajutăm cu specialişti români de top, care azi lucrează în poziţii-cheie la Chişinău. O ajutăm cu investiţii masive de sute de milioane de euro anual. O ajutăm cu un volum al comerţului bilateral care s-a triplat în ultimul deceniu.
La rândul său, şeful guvernului moldovean, Dorin Recean, a afirmat că proiectul de interconectare a celor două pieţe de capital nu este uşor de realizat, dar reprezintă o oportunitate pentru companiile din Republica Moldova să se extindă şi să devină regionale. El a subliniat că, în ciuda războiului din Ucraina vecină, Cabinetul de la Chişinău a reuşit stabilizarea economiei, iar Republica Moldova are o politică fiscal-bugetară orientată spre mediul de afaceri, debirocratizare şi digitalizarea serviciilor publice.
Dorin Recean: Ceea ce este nevoie să facem, în continuare, este să atragem investitorii, să atragem mediul de afaceri ca să vină şi să investească în oportunităţile din Republica Moldova. Ele deja există în sectorul energetic, în sectorul de infrastructură, industrializarea agriculturii, sectorul IT, sectorul produselor farmaceutice, sectorul de produse electronice. România, astăzi, este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova şi ne bucurăm foarte mult că volumul de comerţ este în creştere.
Bursa este un pilon extrem de important în susţinerea economiei şi a companiilor locale, a apreciat şi preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga. Acesta a declarat că BVB este pregătită să ofere expertiză Bursei de la Chişinău, până când aceasta din urmă va atinge parametrii optimi şi va avea lichidităţile necesare.