Fonduri structurale şi de coeziune pentru România
România se situează la media UE în privinţa absorbţiei fondurilor structurale.
Ştefan Stoica, 16.12.2024, 11:30
România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi de coeziune finanţate în exerciţiul financiar 2021-2027, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, gradul de absorbţie general, de 6,11%, situează România la nivelul mediei Uniunii Europene, care este de 6,19%.
Lucrurile stau încă şi mai bine pe programele gestionate la nivel central de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Transporturilor, unde absorbţia pe fondurile structurale şi de coeziune se situează la 7,3%.
Numai în ultimele zile s-au încasat peste 650 milioane de euro din fondurile structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2021-2027, iar rambursările de la Comisia Europeană continuă în ritmul pe care l-am prognozat, având în vedere că România are contracte încheiate în valoare de peste 31 miliarde euro, a scris Adrian Câciu.
Acesta a precizat, însă, că România mai are de recuperat pe Programele Regionale, unde rata de absorbţie este de doar 3,2%. Adrian Câciu s-a declarat convins că modelul pe care actuala coaliţie PSD – PNL l-a imprimat în materie de gestionare şi implementare a fondurilor europene, inclusiv descentralizarea acestora, va fi continuat de viitoarea coaliţie de guvernare, iar ritmul absorbţiei fondurilor europene va fi unul susţinut astfel încât să fie repetat succesul din absorbţia banilor europeni din exerciţiul 2014-2020.
Pe de altă parte, fostul comisar european Corina Creţu susţine că nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene, fapt care se datorează apartenenţei la Uniunea Europeană. Declaraţia vine parcă să dea o replică detractorilor neobosiţi ai Uniunii Europene, inclusiv din noul Parlament, acelora care, sub titulatura de suveranişti, îşi ascund cu greu antioccidentalismul.
În anul 2023, România se afla pe primul loc în privinţa fondurilor primite, raportat la populaţie, a precizat Corina Creţu, citând o analiză a Euronews. Fostul comisar pentru Politica Regională aminteşte că, de la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, România a primit peste 95 de miliarde de euro fonduri nerambursabile, la o contribuţie de sub 30 de miliarde de euro.
Printre proiectele majore care au beneficiat de fonduri europene sunt câteva spitale regionale mari, Master Planul de Transport, sectoare de autostradă, reabilitări de căi ferate, linia de metrou care va lega Otopeni, cel mai mare aeroport din ţară, de Gara de Nord şi, nu în ultimul rând, podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa şi unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România, din ultimii 30 de ani.