Fonduri pentru oraşele europene
Proiecte de peste 100 de miliarde de euro de la UE se vor derula în diferite oraşe europene prin Agenda urbană.
Daniela Budu, 31.05.2016, 13:25
Comisia Europeană va finanţa, în perioada 2016-2020, proiecte de peste 100 de miliarde de euro, care se vor derula în diferite oraşe prin Agenda urbană. Din această sumă, 15 miliarde de euro vor fi gestionate, pentru prima dată, direct de către oraşe – a declarat comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu:
“Este un semn de mare încredere pentru oraşe, dar şi o mare responsabilitate. Acum aşteptăm proiecte. Oraşele vor trebui să vină cu proiecte de calitate. Oraşele sunt cele care ştiu cel mai bine care sunt nevoile populaţiei, ceea ce merge, ceea ce nu merge. În România vor fi 19 oraşe care vor primi direct bani de la buget. Guvernul României a hotărât – este cota cea mai mare din Europa- că 25% din totalul fondurilor care vor fi alocate în perioada 2016-2020 către România, vor merge direct către oraşe”.
Corina Creţu a mai spus că, în perioada care urmează, Comisia va organiza conferinţe pe tema Agendei urbane în mai multe oraşe din România, inclusiv în Bucureşti. Potrivit oficialului, problemele comune vor aduce oraşele europene în parteneriate:
“Este foarte important să lucrăm cu aceste oraşe, să oferim asistenţă tehnică pentru a pregăti proiecte de calitate, care să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Avem experienţe în care au fost pierduţi bani, în care nu au existat proiecte de calitate care să aibe un impact major. Încurajez autorităţile române să se implice în aceste parteneriate”.
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Mihaela Vrabete, a anunţat că România participă deja în două dintre cele patru parteneriate lansate – Timişoara pe tema sărăciei urbane şi Constanţa în parteneriatul privind calitatea aerului.
Totodată, Mihaela Vrabete a adăugat: “În mod prioritar ne vom uita la reţeaua de oraşe mici şi mijlocii din perspectiva locurilor de muncă şi a competenţelor privind dezvoltarea economică locală. Nu în ultimul rând privind planificarea terenurilor în cel mai sustenabil mod, pentru că terenurile acestea sunt pline de resurse.
Sigur că va fi o mare provocare pentru România să îşi adune – am să folosesc acum un termen tehnic – „actorii relevanţi”. Şi anume instituţiile, asociaţiile, entităţile care acţionează în dezvoltarea urbană în domeniile respective. Este neapărat necesată implicarea cetăţenilor. Fie că urâm sau nu cuvântul „voluntariat” trebuie să ne gândim şi ce facem noi pentru oraşele noastre, pentru că, dacă ne place să trăim mai bine, nu putem doar bate sau reclama pe la uşi, ci noi înşine trebuie să facem câte ceva. Important este să o facem cu plăcere.”
Agenda urbană este o prioritate a preşedinţiei olandeze a UE. Obiectivele Agendei sunt îmbunătăţirea cadrului legislativ, utilizarea mai eficientă a banilor europeni şi schimbul de bune practici între oraşele europene.