Fonduri europene pentru România
In ciuda eforturilor depuse de autoritati, dupa mai bine de 7 ani de la aderarea sa la UE, Romania continua sa se confrunte cu probleme la capitolul absorbtiei fondurilor comunitare.
România Internațional, 13.03.2015, 12:29
De la intrarea în UE, în 2007, şi până in 2013, România a avut la dispoziţie fonduri europene de aproape 20 de miliarde de euro, din care cu greu a reuşit să cheltuiască puţin peste jumatate, ceea ce reprezinta o rată de absorbtie de 55%, una din cele mai scazute în randul statelor Uniunii. Executivul susţine că situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, dar opoziţia nu este de aceiaşi părere şi a depus o moţiune simplă pe această temă, care însă a fost respinsă.
Chestiunea îmbunăţirii ratei de absorbţie a fondurilor comunitare a fost abordată şi de comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu, cu autorităţile române, în cursul vizitei sale la Bucureşti, prilej de a vorbi şi despre proiectele viitoare.
Prezentă la conferinţa Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri 2014 – 2020, un eveniment organizat de Comisia Europeană, Corina Creţu a recomandat Guvernului roman să dubleze folosirea instrumentelor financiare în urmatorii 7 ani. Ea a spus că, din păcate, în statisticile de la Bruxelles, România figurează printre ţările cu un mediu nefavorabil pentru afaceri. IMM-urile sunt actorii principali în procesul de creare de locuri de muncă în UE, iar ieşirea din criză şi repornirea motoarelor economice ale Europei nu pot avea loc fără implicarea lor, a spus Corina Creţu. Ea a atras atenţia că este vital ca IMM-urile să fie sprijinite pentru a accesa fondurile puse la dispoziţie.
Pentru urmatorii 7 ani, Bucureştiul are alocate 4,4 miliarde de euro pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Pentru a accesa banii, însă, e nevoie ca Guvernul să pună la punct cadrul instituţional şi mecanismele interne, alături de băncile comerciale, prin care IMM-urile româneşti să poată accesa garanţii europene care să le facilitieze şi să le ieftinească împrumuturile bancare. Comisarul european a participat, la Bucureşti şi la lansarea Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), prin care România are la dispoziţie, în perioada 2014-2020, peste 650 de milioane de euro.
Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, a declarat că primele proiecte din cadrul programului, care vizează în principal îmbunătăţirea capacităţii administrative, vor fi lansate în aprilie, şi de ele vor beneficia peste 90 de mii de funcţionari publici.
Comisarul european, Corina Cretu, a discutat şi cu ministrul de resort, Ioan Rus, despre Masterplanul de Transport al României, considerat de Bruxelles un document strategic. Potrivit acesteia, CE va contribui până în 2020 cu 6,8 miliarde de euro pentru proiectele de infrastructură cuprinse în MasterPlan.