Fonduri europene pentru România
Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, face apel către autorităţile române să reducă riscul de a pierde bani europeni.
Roxana Vasile, 22.05.2018, 11:52
Pe principiul “sângele apă nu se face”, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, româncă, nu oboseşte să facă drumul Bruxelles-Bucureşti pentru a trage de mânecă autorităţile centrale sau locale: este nevoie de eforturi susţinute astfel încât să accelereze absorbţia de fonduri europene şi să reducă pe cât posibil riscul de a pierde bani comunitari. Sumele alocate României sunt substanţiale. Ele mai trebuie, însă, şi cheltuite, pe baza unor proiecte care să conducă la reducerea decalajelor care o separă de alte state membre ale Uniunii Europene.
Pe lângă dezinteres, adesea sunt incriminate birocraţia, care pune piedici serioase oricăror demersuri, legislaţia românească suplimentară în domeniu şi contestaţiile la licitaţii cu termene lungi de soluţionare în instanţe. Dar nu numai. Comisarul Corina Creţu: Eu întotdeauna spun că această capacitate administrativă este mai importantă decât banii. Şi în discuţiile pe care tocmai le-am încheiat cu doamna prim-ministru şi cu reprezentanţii Guvernului am subliniat exact această necesitate de a aborda urgent aceste probleme: simplificarea procedurilor, angajarea de persoane competente, accelerarea evaluării şi a contractării proiectelor, acordarea de sprijin beneficiarilor, solicitanţilor.”
În vizită la Bacău, în estul ţării, alături de premierul Viorica Dăncilă, Corina Creţu s-a întâlnit cu cei 39 de primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ din România care primesc direct fonduri europene pentru dezvoltare: i-a invitat să trimită la Bruxelles proiecte de calitate. În fapt, în opinia dnei Creţu, România nu a fost suficient pregătită să acceseze fonduri europene pentru astfel de proiecte încă din ianuarie 2007, când a aderat la Uniune.
Timpul nu este pierdut! Într-un comunicat dat publicităţii înaintea vizitei, comisarul pentru politică regională precizează că peste un miliard de euro vor fi investiţi în dezvoltarea urbană din România, iar Executivul comunitar este pregătit să ofere sprijinul necesar autorităţilor române pentru ca aceste resurse să fie folosite cât mai bine şi cât mai repede. În consecinţă, mingea este în terenul lor. O promisiune a venit din partea premierului Viorica Dăncilă, care a anunţat că va fi modificată legea achiziţiilor publice în vederea reducerii termenelor de soluţionare a contestaţiilor la licitaţiile pe fonduri europene.
Tot Viorica Dăncilă a punctat: “Avem în plan şi autostrăzile. O să vin în şedinţa de joi cu câteva note de fundamentare pentru câteva autostrăzi. Vom merge pe construcţia de autostrăzi atât din fonduri europene, dar, după cum ştiţi, avem şi Legea parteneriatului public-privat, care, deja, a apărut în Monitorul Oficial, şi ne vom axa şi pe această lege.” Recent, Corina Creţu îşi exprima îngrijorarea inclusiv privind riscul ca România să piardă importante fonduri europene în sectorul transporturi.