Fonduri europene pentru Republica Moldova
Asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.
Daniela Budu, 24.11.2017, 11:23
Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat, joi, la Bruxelles, pachetul de documente privind acordarea unei asistenţe macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro – 40 de milioane de euro sub formă de grant, iar restul sub formă de împrumut. Documentele referitoare la alocarea sprijinului financiar urmează să fie remise Parlamentului de la Chişinău spre ratificare, iar între timp sunt întreprinse eforturi în scopul îndeplinirii condiţiilor pentru recepţionarea primei tranşe a împrumutului. Potrivit Radio Chişinău, mai mulţi europarlamentari, dar şi forţe politice din Republica Moldova, ceruseră amânarea acordării asistenţei financiare din cauză că Parlamentul de la Chişinău a modificat sistemul electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia.
În marja summitului UE cu ţările din Parteneriatul Estic, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul moldovean Pavel Filip au discutat, la Bruxelles, despre implementarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, precum şi despre situaţia internă din acest stat. Tusk a afirmat că Republica Moldova este unul dintre cei mai importanţi actori din cadrul Parteneriatului Estic, declarându-se mulţumit de nivelul de popularitate al UE în rândul cetăţenilor moldoveni.
La rândul său, Filip a reiterat interesul pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, afirmând că recentele sondaje scot în evidenţă o creştere semnificativă a susţinerii cetăţenilor moldoveni pentru proiectul de integrare în UE. Pavel Filip i-a spus lui Tusk că printre priorităţile Guvernului moldovean se numără asigurarea independenţei justiţiei, continuarea investigaţiei fraudei bancare şi tragerea la răspundere a celor implicaţi şi implementarea în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia a noii legi electorale.
Pe de altă parte, la Bucureşti, ministrul moldovean al Justiţiei, Vladimir Cebotari, a spus că ţara sa se bazează pe România în drumul spre Uniunea Europeană. Şi partenerii occidentali s-au arătat îngrijoraţi de corupţia de la Chişinău, care a condus la halucinanta dispariţie din sistemul bancar al republicii a unui miliard de dolari, echivalentul a circa 15 procente din PIB. De teamă să nu-şi arunce banii într-o gaură neagră, UE, FMI sau Banca Mondială au tăiat, temporar, liniile de credit pentru Chişinău. România a fost, atunci, singura dispusă să acorde statului vecin un împrumut de 150 de milioane de euro, pe patru ani şi jumătate, cu o dobândă preferenţială de 1,45%.