FMI, din nou la Bucureşti
Una din temele de discuţii este intenţia guvernului de a reduce contribuţiile de asigurări sociale cu 5%.
Corina Cristea, 02.06.2014, 13:59
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale evaluează la Bucureşti, în următoarele două săptămâni, cel mai recent acord stand-by încheiat cu România. Boardul FMI a aprobat, în septembrie anul trecut, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române pentru încheierea acestui aranjament de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.
Este al zecelea acord încheiat de România cu FMI în ultimii 23 de ani. El expiră la jumătatea anului viitor şi, spune ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, acest contract de stabilitate, care asigură o ancoră, este cu siguranţă ultimul cu aceste instituţii creditoare. Evoluţia indicatorilor macroeconomici şi în special echilibrul bugetar se află în centrul discuţiilor, în condiţiile în care încasările bugetare nu se ridică la nivelul anticipat, iar guvernul intenţionează să implementeze o serie de măsuri care vor afecta negativ tocmai veniturile la buget.
Între acestea se numără şi intenţia ministrului finanţelor Ioana Petrescu de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale cu 5% şi, potrivit analistului economic Aurelian Dochia, executivul trebuie să-i convingă pe reprezentanţii creditorilor internaţionali că există resurse pentru a lua această măsură de la 1 iulie:
Deşi indicatorii de performanţă macroeconomică au fost foarte buni, mai ales în ceea ce priveşte creşterea economică, este oarecum surprinzător că aceasta nu s-a reflectat corespunzător şi în veniturile bugetului şi probabil că aici va fi un punct important de discuţie pentru echipa de la FMI. Legat de aceasta, probabil că şi propunerile guvernului de modificare a fiscalităţii şi de reducere a CAS ar putea să fie puse pe masă, iar argumentele, fără îndoială, că trebuie să fie foarte bine formulate pentru a convinge FMI că o reducere a CAS nu riscă să dezechilibreze construcţia bugetară şi să ne împingă către un deficit bugetar, la sfârşitul anului, mult peste ţintele agreate.”
Potrivit ministrului Petrescu, reducerea CAS pentru angajatori va îmbunătăţi mediul de afaceri, va reduce povara fiscală pentru angajatorii corecţi şi ar putea conduce la crearea de noi locuri de muncă, în urma scăderii angajărilor la negru. Se estimează că pierderile la buget prin aplicarea acestei măsuri se vor ridica pe trimestrul II la peste două miliarde şi jumătate de lei, însă executivul se ateaptă şi la efecte pozitive asupra bugetului, de aproape un miliard, atât din creşterea economică suplimentară, cât şi din taxele aferente locurilor de muncă trecute din piaţa neagră în zona fiscalizată.