FITS – ediţie aniversară
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a ajuns la a 25-a ediţie.
Bogdan Matei, 08.06.2018, 11:46
În 28 de ani de libertate post-comunistă, Sibiul e, pentru a 25-a oară, amfitrionul celui mai important festival al artelor spectacolului din România. Acesta a fost conceput ca un organism multifuncțional şi un spațiu creativ, care să permită manifestarea a noi tehnici de exprimare teatrală. Oferta culturală este deosebit de bogată: producțiile cele mai reprezentative ale marilor teatre românești, producții internaționale importante, spectacole de stradă programate zilnic în pieţe, pe străzile orașului vechi și în cetățile și bisericile fortificate medievale saxone din împrejurimile Sibiului.
Festivalul Internațional de Teatru a fost, notează critica de specialitate, motorul obținerii de către Sibiu a statutului de Capitală Culturală Europeană în 2007, anul în care România era admisă în Uniune. Graţie pieței de desfacere creată de acest Festival prin Bursa de Spectacole, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a fost prezent la unele dintre cele mai importante festivaluri de gen din lume: Edinburgh, Avignon, Napoli, Bruxelles, Seul, Tokyo, Porto sau Frankfurt.
Într-o prefaţă a manifestării de anul acesta, fondatorul şi preşedintele FITS, actorul Constantin Chiriac, a spus că pasiunea e tema celei de a 25-a ediţii, care, pentru zece zile, va transforma oraşul într-o uriaşă scenă. Constantin Chiriac: „Este o ediţie care aduce 3.300 de artişti din 73 de ţări ale lumii, care vor juca în alte 73 de spaţii de joc cu aproximativ 69-70.000 de spectatori pe zi. Dimensiunea educaţională a festivalului este foarte importantă, aduce miracolul, emoţia, marea calitate tuturor spectatorilor care vin din Sibiu, din România şi din toată lumea.”
În deschiderea maratonului cultural a fost programată conferinţa, susţinută în tandem, de criticul teatral şi academicianul Geroge Banu, stabilit de decenii la Paris, şi de noul preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Primele spectacole din FITS 2018 sunt din Republica Moldova vecină şi din Norvegia. Din Italia în Japonia, din Spania în Rusia şi din Marea Britanie în India, trupele invitate vin, practic, de pe întreg mapamondul. În marja Festivalului, sunt vernisate expoziţii, unele în premieră europeană, şi sunt organizate ateliere culturale şi un târg de carte.
FITS e un obiectiv strategic al ministerului român al Culturii, care, alături de administraţia locală, este principalul finanțator al acestui eveniment, şi e sprijinit de Comisia Europeană, de centrele culturale și ambasadele străine din România, de rețele internaționale și de sponsori privați, care completează bugetul de 13 milioane de euro al manifestării. Anul acesta, în premieră, Festivalul are doi patroni onorifici, pe preşedintele României, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, şi pe moştenitorul coroanei britanice, Prinţul Charles, celebru pentru pasiunea sa pentru Transilvania.