FITS, după gongul final
Numeroşi spectatori au asistat, timp de zece zile, la un maraton cultural, la Sibiu, unde, duminică seara, s-a încheiat Festivalul Internaţional de Teatru.
Leyla Cheamil, 19.06.2017, 12:18
Timp de zece zile, pitorescul oraş Sibiu din Transilvania a devenit un loc de poveste, unde actori şi acrobaţi au oferit spectatorilor sute de reprezentatii. Duminică, s-a tras cortina peste Festivalul Internaţional de Teatru din oraş, cel mai mare festival al artelor spectacolului din România şi printre cele mai importante din lume. Un grandios foc de artificii şi un spectacol de stradă au pus punct celei de-a 24 ediţii a maratonului cultural, în cadrul căruia pieţele medievale şi pietonalul din centrul istoric au devenit scene pentru parade, concerte, animaţii stradale şi numere de circ prezentate de artişti din toată lumea. Iubirea, tema ediţiei cu numărul 24, este emoţia pe care organizatorii au vrut s-o transmită prin intermediul momentelor pregătite.
“Am ţinut la această temă pentru că suntem într-o perioadă de ură, de dezbinare şi de sfâşiere îngrozitoare”, spunea, cu ceva timp în urmă, directorul festivalului, Constantin Chiriac. Dansul a fost la loc de cinste la Sibiu. Invitatul special al evenimentului a fost celebrul dansator rus Mihail Barîşnikov, stabilit în SUA, care a prezentat un one-man show bazat pe poeziile lui Iosif Brodski – laureat al Premiului Nobel.
El s-a declarat mişcat atât de frumuseţea Sibiului, cât şi de festival: “Am văzut câte ceva din Sibiu de când am venit şi sunt cu adevărat impresionat de oraşul vostru atât de frumos, dar şi de dimensiunile şi menirea festivalului de aici. Dacă ar fi să mă exprim în două cuvinte – aş zice că ce am văzut aici este artă pentru oameni şi oameni pentru artă. Este un spectacol pe care îl consider foarte personal, despre prietenia mea cu marele poet rus Iosif Brodski, prietenie care a durat câteva zeci de ani. Ce aş mai preciza, că spectacolul este semnat de marele regizor leton Alvis Hermanis, a cărui operă probabil că vă este deja cunoscută.”
Sâmbătă, au fost dezvelite şase noi stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. Au fost onoraţi actorul Marcel Iureş, compozitorul Vasile Şirli, regizorii Philippe Genty din Franţa şi Rimas Tuminas din Lituania, regizorul, dramaturgul şi actorul american Robert Wilson şi dansatorul şi coregraful israelian, Ohad Naharin. Acesta din urmă a declarat: “Simt că această ceremonie e o prelungire a aprecierii pe care o au sibienii pentru artă şi e uimitor ce poate organiza un oraş de această dimensiune, atât de divers şi de mare calitate. Am participat la multe festivaluri în carieră, dar festivalul de la Sibiu e în vârf, şi oamenii, şi oraşul. Am doar sentimente şi gânduri bune. Toţi cei pe care i-am întâlnit aici mi-au produs o foarte puternică impresie. Viaţa mea s-a schimbat, e înainte şi după acest festival, unde m-am simţit minunat”.
Organizatorii festivalului au anunţat că s-a intrat deja în linie dreaptă cu ediţia aniversara din 2018, iar unul dintre cei care au primit o stea pe Aleea Celebritatilor la editia din 2017, Robert Wilson, şi-a anunţat intenţia de a participa în festival cu trei spectacole.