Fitch, rating în scădere
Agenția Fitch înrăutățește ratingul României, invocând instabilitatea politică și deficitul bugetar.
Mihai Pelin, 19.12.2024, 11:33
Agenţia Fitch a revizuit la „negativă” perspectiva ratingului României pentru creditele pe termen lung în valută. Calificativul este menţinut totuşi la nivelul anterior BBB-. Agenția menționează, ca element esențial al înrăutățirii ratingului, creșterea susținută a datoriei țării. Totodată, este luat în considerare și deficitul bugetar mare al României, pe care agenția îl estimează la 8,2% din PIB în acest an. Prognoza Fitch este că datoria suverană a României va ajunge la aproximativ 70% din PIB până în 2028, de la 49% cât a fost în 2023.
Evaluarea a fost făcută cu două luni înainte de calendarul obişnuit şi reflectă riscurile majore cu care se confruntă România din cauza instabilităţii politice, a dezechilibrelor fiscale şi a creşterii datoriei publice.
Analistul economic Aurelian Dochia spune că decizia nu reprezintă o surpriză şi că motivul principal este legat de nivelul foarte ridicat al deficitului bugetar. Aurelian Dochia: “Tendinţa pentru 2025 nu este deloc încurajatoare. Deficitul nu poate să fie corectat cu uşurinţă în 2025, în condiţiile în care economia suferă clar o încetinire de activitate. Creşterea economică pentru 2025 va fi destul de slabă şi măsurile de reducere a deficitului pe partea de scădere a cheltuielilor sunt foarte greu de acceptat, atât social, cât şi politic.”
Decizia Fitch poate duce la creşterea costurilor cu care se poate împrumuta România, acestea fiind oricum, în prezent, cele mai ridicate din UE. România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitatea politică şi anularea alegerilor prezidenţiale, dar coaliţia de guvernare va lua măsuri de consolidare fiscal-bugetară pentru a reveni la perspectiva stabilă, dau asigurări liderii politici de la București. Deocamdată doar s-a tras semnalul de alarmă, declară ministrul finanţelor Marcel Boloş. El a explicat că măsurile următoare se vor regăsi în viitoarea ordonanţă, care va fi emisă în zilele următoare.
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, precizează că incertitudinile care planează asupra ţării se vor risipi prin crearea, până la sfârşitul anului, a unei majorităţi pro-europene şi a unui Guvern care să se ocupe de planul bugetar structural angajat la nivel european. El a adăugat că România are capacitatea de a mobiliza resursele pentru a reveni pe un „drum stabil”. Deficitul bugetar trebuie mult redus, spune și liderul UDMR (opoziție), Kelemen Hunor, însă în acest moment nu se ştie exact cum s-ar putea atrage mai mulţi bani la buget, fără creşteri de taxe şi impozite. USR (opoziție) pledează pentru reducerea cheltuielilor statului, purtătoarea de cuvânt a formaţiunii, Cristina Prună, subliniind că decizia Fitch a fost luată din cauza deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens.
La rândul său, prim-vicepreşedintele AUR (opoziție), Marius Lulea, acuză actuala guvernare că împinge ţara într-o apocalipsă care se va întinde şi anul viitor, întrucât nu ia măsuri de reducere a deficitului şi continuă să facă împrumuturi externe la dobânzi foarte mari.