Final Four la volei feminin, în premieră la Bucureşti
O echipă românească de volei a jucat, în premieră , la București, finala Ligii Campionilor, cea mai importantă competiție de profil din Europa
Mihai Pelin, 07.05.2018, 12:04
La sfărșitul săptămânii trecute, Bucureștiul a găzduit, în premieră, turneul Final Four al Ligii Campionilor la volei feminin. România a avut o reprezentantă în finală – CSM Volei Alba Blaj (centru) – care a reușit o performanță unică, fiind prima echipă românească calificată în ultimul act al competiției. În semifinale, ardelencele au trecut de turcoaicele de la Galatasaray Istanbul cu scorul de 3-1, însă în finală au fost învinse de VakifBank Istanbul cu scorul de 3-0 la seturi. Formația turcă are cel mai mare buget din Europa în voleiul feminin și este una foarte puternică. S-a impus autoritar, intrând în posesia celui de-al patrulea trofeu al Final Four, după cele din 2011, 2013 şi 2017.
De cealaltă parte, echipa românească, cu un buget modest, de aproape sașe ori mai mic (1,5 milioane de euro), vine dintr-un orașel cu 20 de mii de locuitori, unde se antrenează într-o sală proprie de 1.850 de locuri. A fost o provocare continua, fiecare punct a înseamnat o bucurie, a declarat, după meci, căpitanul echipei românești, Adina Salaoru. Ea a recunoscut supremaţia adversarelor, care, în opinia sa, sunt jucătoare cu potenţial foarte mare și cu multe avantaje: forţă, înălţime, experienţă.
Chiar dacă a pierdut, CSM Volei Alba Blaj obține o performanţă istorică pentru voleiul românesc, în condițiile în care a întâlnit cea mai puternică formație din lume, potrivit presei de specialitate. Calificarea în finală reprezintă una dintre cele mai mari performanţe, atât pentru voleiul feminin cât şi pentru sportul românesc.Româncele au avut un sezon de excepţie în Liga Campionilor și au depăşit toate aşteptările, însă, din păcate, nu au reuşit să detoneze şi bomba în voleiul feminine actual. Oricât de mult şi-au dorit să câştige acest meci, tot nu a fost suficient pentru a doborî un adevărat colos. VakifBank a arătat tare ca o stâncă în această finală, a câștigat toate cele trei seturişi nu i-a dat nicio speranţă reprezentantei României, care în urma evoluției din acest sezon devine cunoscută și în Europa,la numai şapte ani de la înfiinţare.
Nu trebuie uitat publicul care a încurajat mereu formația românească. Atmosfera a fost extraordinară și unică, în condițiile în care, în România, sportul-rege este fotbalul, cel mai popular probabil pe toată planeta. Dacă la fete ar fi fost o premieră istorică câştigarea Ligii Campionilor la volei, la băieţi România nu este străină de asemenea performanţe. În anii 60, bucureştenele Dinamo şi Rapid măturau pe jos cu orice adversar. Ambele formaţii au în palmares câte trei Cupe ale Campionilor la volei masculin. De altfel, primele patru finale din istoria competiţiei au fost disputate între Rapid Bucureşti şi ŢSKA Moscova. Ruşii s-au impus în 1960 şi 1962, iar giuleştenii în 1961 şi 1963. Din sezonul 1999/2000, competiţia a fost transformată în Liga Campionilor de astăzi.