Filmul românesc la Cannes
Cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu a avut premiera mondială la Cannes, iar primele recenzii apărute în presa de specialitate îi sunt favorabile.
Daniela Budu, 20.05.2019, 12:08
Filmul La Gomera/The Whistlers, în regia lui Corneliu Porumboiu, a avut sâmbătă seară premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, proiecţia găzduită de Grand Theatre Lumiere fiind primită cu aplauze îndelungi de audienţă, potrivit paginii de Facebook oficiale a evenimentului. La Gomera, selectat în competiţia pentru Palme dOr, este cel de-al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu şi a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018. Pelicula îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, în rol principal, Catrinel Menghia, Rodica Lazăr și Sabin Tambrea.
Filmul spune povestea lui Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa El Silbo, un limbaj fluierat folosit de localnici. Corneliu Porumboiu consideră că proiecţia de la Cannes este foarte importantă pentru ca un film românesc să poată fi distribuit internaţional şi că cinematografia română traversează un moment bun, de efervescenţă. Filmul a primit deja cronici ample în reviste internaţionale de specialitate.
„Variety” notează că teza filmului este excentrică, iar scenariul se desfăşoară în ritmul unui gangster noir, un gen aparent un pic schematic şi sufocant, pentru un regizor care nu poate fi cuprins într-o singură categorie. „IndieWire” reţine că, în „La Gomera” se întâlneşte un amestec cizelat de motive care sugerează ce s-ar putea întâmpla dacă gaşca din „Oceans 11” s-ar reuni în Insulele Canare.
The Whistlers, consideră Indie Wire”, ar putea fi eligibil pentru un remake în engleză, şi nu ar fi de mirare dacă nişte producători în căutare de subiecte ar cumpăra drepturile de autor – o posibilitatea care conţine o doză de ironie de vreme ce filmul este deja un remake sub-acoperire care revizitează energia şi isteţimea filmelor cu jafuri realizate înaintea sa, precum şi sofisticarea structurală a creaţiilor precedente ale autorului, revitalizând ambele tradiţii de-a lungul acestui proces.
Iar RFI scrie că este primul film fluierat, aflat în cursa pentru Palme dOr din istoria Festivalului de la Cannes, dar şi că regizorul Corneliu Porumboiu surprinde cu un film poliţist muzical inedit, care se amuză să se joace cu convenţiile filmului de gen, fără să lase deoparte iubirea şi umorul. „La Gomera” marchează revenirea lui Corneliu Porumboiu, după ce, în 2015, cineastul a câştigat premiul Un Certain Talent al secţiunii Un Certain Regard cu lungmetrajul Comoara.
Pentru pelicula Poliţist, adjectiv, regizorul a primit, în 2009, Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard. Tot în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2006, lungmetrajul său de debut, A fost sau n-a fost?, a fost recompensat cu trofeul Camera dOr. Pelicula La Gomera va fi lansată în cinematografele din România pe 13 septembrie.