Festivalurile culturale ale toamnei
Bucureştiul şi Sibiul găzduiesc prestigioase festivaluri de teatru şi, respectiv, film documentar.
Bogdan Matei, 21.10.2024, 11:20
Teatrul şi filmul documentar domină, în această perioadă, actualitatea culturală românească. La Bucureşti continuă Festivalul Naţional de Teatru (FNT) – un eveniment cultural aflat la ediţia a 34-a şi a cărui tematică este, anul acesta, “Dramaturgiile Posibilului”. Până pe 28 octombrie, iubitorii de teatru au posibilitatea să asiste la spectacole a căror selecţie în festival este menită, spun organizatorii, să exprime “posibilităţi”.
În selecţia oficială a ediţiei se află peste 30 de spectacole, din Bucureşti şi din ţară. Între acestea: ‘Antologia dispariţiei’ – scenariu şi regie Radu Afrim; ‘A douăsprezecea noapte’ de William Shakespeare, regia Andrei Şerban; ‘Hedda Gabler’ de Henrik Ibsen, regia Thomas Ostermeier. La ediţia din acest an sunt şi spectacole invitate din străinătate – Germania, Irlanda, Polonia şi Belgia. Evenimentul este produs de Asociaţia UNITER – Uniunea Teatrală din România. FNT este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
La Sibiu a început, duminică seară, Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra. Peste 100 de documentare incluse în programul ediţiei vor fi prezentate pe tot parcursul săptămânii, până pe 27 octombrie. Proiecţiile au loc în mai multe spaţii din oraş – cinematografe, săli de spectacole şi în New Cinema Dome, spaţiul amenajat în Piaţa Mare din Sibiu, ce le oferă spectatorilor, cu ajutorul tehnologiilor moderne, o experienţă de vizionare specială, în care devin parte a lumii artistice pe care sunt invitaţi să o observe.
Premiile Festivalului vor fi acordate de jurii alcătuite din profesionişti de prestigiu ai filmului documentar, în patru competiţii – „Europa Centrală şi de Est”, „România”, „Voci emergente ale filmului documentar” şi „Competiţia studenţească”. “Tinerii cineaşti europeni se bucură şi în acest an de oportunităţi unice la Festival. Opt proiecte ale unor regizori şi producători europeni vor beneficia de sesiuni de mentorat din partea unor profesionişti recunoscuţi ai industriei filmului.
Şi studenţii vor avea parte de un program special, DocStudent Hub, în cadrul căruia vor participa la workshopuri, masterclassuri şi activităţi practice din domeniul artei, producţiei şi distribuţiei de film documentar. Vor participa studenţi şi profesori de la universităţi de prestigiu din Praga, Zagreb, Vilnius, Bratislava, Zlin, Cluj-Napoca şi Bucureşti – au comunicat organizatorii.
Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de nonficţiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista celor care au dreptul să facă nominalizări directe pentru European Film Awards.