Festivalul internaţional George Enescu, la final
Festivalul internaţional ‘George Enescu, organizat o dată la doi ani, s-a încheiat după trei săptămâni de regal muzical.
Roxana Vasile, 23.09.2019, 11:47
Cea mai extinsă ediţie de până acum a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’ – a 24-a – s-a încheiat, duminică, după un maraton de muzică clasică de 23 de zile. Pe scenele Festivalului au urcat peste 2.500 de muzicieni de 50 de naţionalităţi de cel mai înalt nivel şi peste 1.000 de artişti de la cele mai prestigioase instituţii muzicale din România. În Bucureşti au avut loc 84 de concerte şi au fost prezentate publicului 313 lucrări semnate de 149 de compozitori, acoperind istoria muzicii de la perioada barocă până în prezent.
Şi pentru ca Cezarului să i se dea ce este al Cezarului, în Festival au fost prezentate 35 de lucrări compuse de George Enescu, fiind extinsă, astfel, vizibilitatea operei marelui compozitor şi violonist român atât la nivelul audienţei, cât şi al muzicienilor români şi străini. Dar nu numai Bucureştiul a găzduit concerte mult aşteptate! 30 au avut loc în alte 10 oraşe din România (Sibiu, Cluj, Târgovişte, Piatra Neamţ, Bacău, Iaşi, Târgu Mureş, Bârlad, Timişoara şi Satu Mare), dar şi în 6 oraşe din lume (Florenţa, Berlin, Liège, Toronto, Montréal şi Chişinău).
Peste 300 de evenimente asociate Festivalului s-au desfăşurat în spaţii neconvenţionale, în muzee, centre comerciale, parcuri sau clădiri de birouri. Ziua de 22 septembrie şi, totodată, ultima din ediţia 2019 a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’ s-a încheiat cu un concert al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume, cu Tugan Sokhiev, din Osetia, la pupitru. Au fost mai multe orchestrele de anvergură şi artiştii veniţi din toate colţurile lumii să ia parte la această sărbătoare a muzicii clasice iniţiată în 1958, în memoria lui George Enescu!
Sub genericul Lumea în Armonie” şi avându-l drept director artistic pe Vladimir Jurowski, Festivalul de anul acesta a avut printre invitaţi nouă dintre cele mai bine cotate orchestre de pe mapamond, dar şi pe Marion Cotillard, Kiril Petrenko sau Mitsuko Uchida. Să amintim, aici, London Symphony Orchestra, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestrele Filarmonicii din Monte-Carlo şi din Oslo sau orchestrele simfonice ale radiodifuziunilor română, poloneză, din Berlin şi Viena.
Concertele și recitalurile au fost grupate în șase mari secțiuni: “Mari orchestre ale lumii”, “Concertele de la miezul nopții”, “Recitaluri și concerte camerale”, “Muzica secolului XXI”, “Mozart Week in Residence” și “Forumul Internațional al Compozitorilor”. “Nu eu sunt cel care trebuie să dea un verdict. Dacă publicului i-a plăcut, dacă artiştilor le-a plăcut, înseamnă că a fost bine. Din punctul nostru de vedere a fost foarte bine” – a declarat, duminică seara, Mihai Constantinescu, managerul ARTEXIM, instituţia care organizează Festivalul Internaţional ‘George Enescu’. Radio România a fost coproducător.