Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic la Bucureşti
La Bucureşti, se desfăşoară prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic. Evenimentul este organizat sub auspiciile aniversării a 85 de ani de existenţă ai Societăţii Române de Radiodifuziune.
Corina Cristea, 01.10.2013, 13:24
Aproape 60 de producţii din peste 20 de ţări au ajuns la Bucureşti, în această săptămână, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. Festivalul este organizat sub auspiciile aniversării a 85 de ani de existenţă ai Societăţii Române de Radiodifuziune. Evenimentul este o punte între trecut si viitor, consideră preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu:
Grand Prix Nova este prima piatră a unui nou edificiu închinat forţei cuvântului, a cuvântului rostit cu măiestrie, într-o formă aparte, în teatrul jucat în faţa microfonului. Facem toate aceste lucruri în virtutea misiunii noastre de post public, privind spre viitor, spre ascultătorii care vor veni şi o facem din consideraţie şi respect pentru ascultătorii care ne-au fost aproape în cei 85 de ani de existenţă.”
Manifestarea reuneşte cele mai revoluţionare spectacole de teatru radiofonic care valorifică posibilităţile de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne. Radioul este asimilat în multe ţări cu teatrul radiofonic şi valorile pe care le-a promovat, a subliniat, pe de altă parte, Niels Heyerdahl, preşedintele Academiei Norvegiene pentru Limbă şi Literatură, preşedintele juriului: Prin crearea unui nou festival, Radio România demonstrează că teatrul radiofonic încă are importanţă, într-o lume în care divertismentul superficial predomină din ce în ce mai mult şi captează atenţia publicului.”
Competiţia se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României. În cadrul conferinţei de presă prilejuite de eveniment, Ovidiu Miculescu a primit Diploma de Înalt Patronaj, înmânată de Principele Radu al României, potrivit căruia: Un festival internaţional de asemenea proporţii, cuprinzând trei continente, nu poate fi decât un gest încurajator pentru prezentul ţării noastre.”
Casa Regală şi Radio România vor păstra o legătură specială, care a pornit din 1928, când regele Ferdinand a semnat actul de naştere al Societăţii Române de Radiodifuziune, a subliniat Ovidiu Miculescu. Casa Regală a traversat momente importante ale istoriei României având radioul national alături, după 85 de ani apare un nou moment de început pentru noi, respectiv organizarea acestui festival internaţional de teatru radiofonic în care, deloc întâmplător, Casa Regală a României este împreună cu noi”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune.