Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, la final
S-a încheiat festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai mare eveniment de acest gen din România şi unul din primele din Europa.
Mihai Pelin, 17.06.2013, 11:50
Peste cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important eveniment de profil din România, s-a tras cortina. Considerat al treilea eveniment ca amploare şi importanţă din Europa, după Edinburgh si Avignon, festivalul de la Sibiu a devenit faimos în întreaga lume. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, importanţi regizori români şi străini, critici şi spectatori s-au întâlnit în fosta capitală culturală europeană din 2007 sub semnul “Dialogului”, tema aleasă de organizatori pentru ediţia aniversară din 2013.
Duminică, în ultima zi a evenimentului, aproape 20.000 de persoane au umplut până la refuz Piaţa Mare din centrul istoric al oraşului, unde a avut loc spectacolul „Pedalând spre cer”, un amestec de imagini cinematografice, cântece şi dansuri. Mai mulţi actori belgieni, pe nişte triciclete de mari dimensiuni s-au înălţat la cer, la zeci de metri deasupra solului, cu ajutorul unei macarale, pe ritmuri muzicale, spre încântarea celor prezenţi.
Timp de zece zile, Sibiul s-a transformat într-o imensă scenă, pe care au avut loc 350 de evenimente, din care jumătate au fost premiere. Peste 2.500 de artisti si invitaţi speciali din 70 de ţări au ajuns în acest an la Sibiu, demonstrând că doar cultura poate sfida criza economică şi de valori. Au avut loc spectacole de teatru, dans, muzică sau circ, lansări de carte, în zeci de spaţii, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol. Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac:” Ediţia actuală a arătat că Sibiul este un dialog, un oraş care are forţa să-şi arate orgolios frumuseţea, mândria şi capacitatea de a organiza astfel de evenimente comparabile cu cele mai importante gânduri. În acelaşi timp, un oraş care are capacitatea de a duce mai departe proiecte, un oraş care are înţelepciunea de a construi precum festivalul. Mulţumesc tuturor spectatorilor care au avut în timp capacitatea de a se autodepăşi. Mulţumesc tuturor celor care au sprijinit acest festival şi care au înţeles că investiţia în cultură înseamnă un motor de dezvoltare, că, în mod cert, cultura poate să aducă, dincolo de spiritualitate, şi câştig economic. Fiţi siguri că vom încerca, aşa cum am dovedit până acum, ca fiecare ediţie să fie mai bună decât precedenta.”
Nume mari ale teatrului mondial au fost prezente la Sibiu, şase dintre acestea primind câte o stea pe proaspăt inaugurata Alee a Celebrităţilor, după modelul ”Walk of Fame” : regizorii Eugenio Barba, Ariane Mnouchkine, Declan Donnellan şi Silviu Purcărete, criticul de teatru George Banu şi legenda teatrului japonez, Nakamura Kanzaburo al XVII-lea (postmortem), actor Kabuki.