Festivalul George Enescu, la final
Festivalul Internațional George Enescuˮ, care a început pe 27 august, se încheie pe 24 septembrie
Leyla Cheamil, 22.09.2023, 11:44
Festivalul Internaţional „George Enescu„, ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, se apropie de final, urmând să își închidă porțile pe 24 septembrie. Mari orchestre ale lumii au susținut concerte în cadrul acestui eveniment muzical românesc de prestigiu, organizat din doi în doi ani. A fost inițiat în anul 1958, în memoria marelui compozitor și violinist român George Enescu, care a trăit între anii 1881 – 1955.
Deși era cunoscut ca un virtuoz al viorii, acesta spunea: „În lumea muzicii, eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și niciun muritor nu poate poseda o fericire mai mareˮ.
Considerat unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale de muzică clasică la nivel mondial, festivalul care îi poartă numele a adus în faţa publicului, la ediţia din acest an, timp de aproape o lună, peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii şi peste 40 de orchestre din 16 ţări, care au evoluat în circa 90 de concerte.
Printre tematicile acestei ediţii se numără cea dedicată marilor orchestre ale lumii, cea a recitalurilor, tematica orchestrelor româneşti şi cea care se adresează familiilor şi copiilor. Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestra și Corul Maggio Musicale, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Filarmonică din Viena sunt doar câteva dintre cele invitate să susțină concerte.
O altă secţiune importantă în programul din acest an a fost Piaţa Festivalului, care a revenit după o pauză de câţiva ani, cu o serie de concerte cu acces gratuit în Piaţa George Enescu din București. Aici au fost programate, în fiecare seară, spectacole ale unor orchestre de renume din România şi Republica Moldova, precum şi ale unor solişti şi instrumentişti celebri.
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional „George Enescu” a fost şi prima cu o nouă conducere atât la nivel artistic, cât şi executiv. Maestrul Cristian Măcelaru şi-a început, în mod oficial, mandatul de director artistic.
„Cuvântul cel mai important şi cuvântul care mi-a definit conceptul pentru anul acesta este o balanţă, o balanţă perfectă, pentru că este necesar ca festivalul să deschidă uşile unui public foarte larg şi este necesar ca festivalul să continue o tradiţieˮ, a afirmat dirijorul Cristian Măcelaru.
Concerte au avut loc nu doar în București, ci și în alte oraşe din ţară, între care Sinaia, Arad, Cluj-Napoca sau Ploieşti. De asemenea, casa memorială din localitatea Liveni, sat în careGeorge Enescu s-a născut şi care, la ora actuală, îi poartă numele, a găzduit un concert simfonic din programul căruia au făcut parte nemuritoarele lucrări Rapsodia 1 şi Rapsodia a 2-a.
De asemenea, capitala europeană a Culturii în acest an, Timișoara, a fost gazda unor concerte din cadrul Festivalui „George Enescuˮ.