Festivalul Enescu, la final
Aproximativ 3.000 de artişti străini au sosit la Bucureşti pentru prestigiosul eveniment, alăturându-se celor 1.500 din România.
Roxana Vasile, 30.09.2013, 13:22
Festivalul Internaţional George Enescu”, care a debutat în prima zi a lunii septembrie, s-a încheiat sâmbătă. Aproximativ 3.000 de artişti străini au sosit la Bucureşti pentru prestigiosul eveniment, alăturându-se celor 1.500 din România. Au fost susţinute 78 concerte şi spectacole la Bucureşti, 11 în ţară, precum şi în cadrul Seriei Alte evenimente şi al programului Piaţa Festivalului.
După 28 de zile de concerte, recitaluri şi evenimente, unele de excepţie, cel mai important festival din România s-a încheiat, sâmbătă seara, la Bucureşti. Aplauze furtunoase au marcat sfârşitul celei de-a 21-a ediţii a Festivalului „George Enescu”, după ce, în ultima zi, iubitorii muzicii clasice au avut, din nou, privilegiul unor concerte de valoare: la Ateneul român, celebrul pianist american, stabilit in Marea Britanie, Murray Perahia, a susţinut un recital cu lucrări de Bach, Beethoven, Schumann şi Chopin, iar la Sala Palatului, Orchestra Regală din Londra şi dirijorul Cristian Mandeal au făcut dovada măiestriei lor cu un program Enescu şi Mahler.
Ediţia din acest an, considerată a superlativelor, a adus la Bucureşti ansambluri celebre, precum Royal Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Academiei Santa Cecilia, din Italia, Staatskapelle din Berlin sau Saint Martin in the Fields, din Anglia. Festivalul a marcat, totodată, revenirea pe scenele din România a lui Radu Lupu, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii.
Ediţia din anul acesta a fost, de altfel, o adevărată înşiruire de virtuozi ai pianului şi viorii, dar a prilejuit şi reîntâlnirea cu prieteni fideli ai săi. In plin an Wagner, a fost prezentată, în premieră în România, tetralogia „Inelul nibelungului”, iar cunosctul actor american, John Malkovich, de pildă, a făcut parte din distribuţia spectacolului de operă barocă The Infernal Comedy”. Succesul festivalului s-a datorat, însă, şi publicului: peste 120.000 de bilete vândute, din care peste 20.000 din străinătate. Mihai Constantinescu, directorul agenţiei care organizează manifestarea, puncta:
„A fost o ediţie grea, a fost o ediţie lungă. Satisfacţiile nu cred că sunt numai ale noastre, ca organizatori, ci ale tuturor celor care au fost în sălile de concert sau au văzut pe internet aceste concerte sau la televiziune sau le-au ascultat la radio. Eu cred că a fost un succes. Cred că publicul a fost extraordinar în această ediţie, a fost numeros la toate concertele, au fost mulţi tineri, au fost foarte mulţi străini care au venit. Din acest punct de vedere putem considera că festivalul a fost un succes. Le mulţumim tuturor celor care au venit la aceste concerte, care s-au bucurat de această muzică şi pe care îi considerăm deja susţinători, fani ai festivalului şi pe care ne putem baza în ediţiile următoare.”
Radio România este coproducător al Festivalului „George Enescu” de la prima ediţie, adică de 55 de ani. Anul acesta, postul nostru de radio a realizat 63 de transmisiuni directe, precum şi numeroase reportaje şi interviuri. Ministrul culturii, Daniel Barbu: „Cred că e o participare importantă a Radioului public la acest eveniment, tradiţională de altfel. Sper să rămână şi în viitor, pentru că pe această cale câştigăm un public mult mai vast decât cel care încape în sălile noastre. Mi s-a părut o ediţie cu totul memorabilă. Deja începem să lucrăm la următoarea. Ştim exact că va începe pe 29 august 2015 cu „Berliner Philharmoniker”.
(Roxana Vasile)