Festivalul Enescu, la final
În România a avut loc prestigiosul Festival Internaţional de muzică George Enescu.
Mihai Pelin, 25.09.2017, 12:30
S-a încheiat celebrul Festivalul Internaţional de Muzică George Enescu. Între 2 şi 24 septembrie, cea de-a 23-a ediţie a adus în faţa publicului zeci de concerte şi de recitaluri în capitală şi în alte şapte mari oraşe din ţară – Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara, Bacău, Ploieşti şi Sibiu – susţinute de mii de instrumentişti, solişti, dirijori şi muzicieni. Preşedintele de onoare al evenimentului a fost marele dirijor Zubin Mehta, iar director artistic – Vladimir Jurowski, dirijor al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice ale momentului, London Philharmonic Orchestra. Ultima a fost prezentă la Bucureşti, alături de alte nume mari precum Orchestra Naţională a Franţei,Orchestra Scala di Milano, sau Royal Concertgebouw Amsterdam.
Ediţia 2017 a adus şi prezenţe româneşti de top într-una dintre cele mai dense selecţii: Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Naţională Radio, dar şi orchestrele din Cluj, Iaşi, Timişoara, Bacău şi Braşov. A fost o ediţie excepţională a Festivalului Enescu, după cum o caracterizează criticul muzical Costin Popa: „Sunt convins că organizatorii fac deja toate demersurile pentru ca festivalul din 2019 să fie la fel de valoros, la fel de consistent şi cu satisfacţii mari pentru public. Festivalul Geroge Enescu este de anvergura Festivalului de la Salzburg, dacă este să-l considerăm pe acesta drept cel mai important festival al lumii.”
Alături de seriile de concerte deja consacrate – Mari Orchestre ale Lumii, Recitaluri şi Concerte Camerale şi Concertele de la Miezul Nopţii -, în acest an a fost lansată, în premieră, seria Muzica secolului XXI, la Sala Radio, în cadrul căreia au fost interpretate lucrări ale unora dintre cei mai importanţi compozitori contemporani ai lumii. Societatea Română de Radiodifuziune a fost singura instituţie media din ţară care a transmis în direct concertele din cadrul Festivalului Enescu, prin posturile Radio România Muzical şi Radio România Cultural.
Organizat pentru prima dată în 1958, Festivalul George Enescu a fost întrerupt în 1971 de regimul comunist, însă a fost reluat după căderea acestuia, în 1989. De atunci se desfăşoară din doi în doi ani. Considerat cea mai importantă personalitate a muzicii autohtone, George Enescu, născut în 1881, a fost, de altfel, şi unul dintre cele mai sonore nume ale exilului postbelic. Odată instaurată dictatura comunistă, el s-a stabilit definitiv la Paris, unde avea să se stingă din viaţă în 1955.