Festivalul Enescu, la final
S-a încheiat a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu. Organizatorii pregătesc, deja, programul din 2017.
Roxana Vasile, 21.09.2015, 12:58
Concertul prestigioasei Orchestre Regale din Amsterdam a încheiat, duminică seară, cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu”. A treia oară invitată în istoria modernă a festivalului, Royal Concertgebouw Orchestra – apreciată drept una dintre cele mai bune din lume – l-a avut la pupitru pe Andris Nelsons. Din program au făcut parte lucrări de Johannes Brahms, Maurice Ravel şi George Enescu, a cărui Rapsodie numărul II a răsunat sub bagheta maestrului leton.
Nume mari de pe întreg mapamondul s-au succedat, timp de trei săptămâni, pe scenele Festivalului care a făcut din Bucureşti capitala muzicii clasice. 7 orchestre din topul celor mai bune 20 ale lumii au fost prezente, anul acesta, în România. Au fost aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români. Au fost interpretate 22 de lucrări ale lui George Enescu. La finalul ediţiei din 2015, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat:
“Aş fi fericit să ştiu că ne-am făcut cu toţii datoria faţă de memoria lui George Enescu, faţă de admiratorii lui, faţă de iubitorii lui, faţă de constiinţa noastră. Muzica şi cultura au menirea să ne unească pentru că ne întorc la esenţa umanităţii, ne fac pe toţi egali în faţa frumosului fără să ne uniformizeze. Ele ne reamintesc că avem valori comune şi că numai aceste valori ne pot ajuta să trecem de la o lume a confruntării şi a intereselor la una a armoniei şi a solidarităţii. Cu emoţie vreau să mulţumesc public, încă o dată, pentru că este în această seară alături de noi, preşedintelui şi directorului artistic al festivalului – domnului Ioan Holender. Şi-a pus experienţa la ultimele 7 ediţii în slujba Festivalului George Enescu, care sub bagheta sa a crescut în calitate şi prestigiu.“
Festivalul din 2015 a fost ultimul condus de maestrul Ioan Holender. Ediţia de peste doi ani îl va avea ca preşedinte onorific pe legendarul Zubin Mehta. Programul acesteia este definitivat, deja, în proporţie de 80% şi se va deschide cu “Œdip-ul“ lui George Enescu, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, în prezent dirijor principal al London Philharmonic Orchestra şi, de curând, ales dirijor principal şi al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-Orchester Berlin. Programul de peste doi ani al Festivalului va include, totodată, prezenţe celebre precum Scala din Milano, pianistul Lang Lang, dirijorul Valery Gergiev şi Antonio Pappano, care va dirija Simfonia a III-a de George Enescu. În acelaşi timp, Filarmonica din Berlin a decis, după prezenţa în premieră în cadrul ediţiei 2015 a festivalului, că va reveni la Bucureşti în 2019.