Festival Shakespeare în România
La Craiova, are loc Festivalul de Teatru Shakespeare, una dintre manifestările de gen cele mai importante din România şi din Europa.
Valentin Țigău, 25.04.2014, 11:36
Teatrul londonez Globe a deschis, miercuri, la Craiova, chiar în ziua când s-au împlinit 450 de ani de la naşterea celui mai cunoscut dramaturg din lume, ediţia a noua a Festivalului Internaţional Shakespeare, care se desfăşoară sub genericul Shakespeare al tuturor.
Ediţia aniversară din acest an va avea o componentă britanică pronunţată, “Shakespeares Globe”, devenit o destinaţie foarte populară în Marea Britanie, urmând să prezinte, în cele 12 zile de desfăşurare a manifestării, mai multe spectacole. Deschiderea a fost făcută cu piesa Mult zgomot pentru nimic, în regia lui Max Webster.
Cu acelaşi prilej, în Piaţa William Shakespeare din Craiova a avut loc şi dezvelirea statuii dramaturgului englez, creaţie a sculptorului român Rodion Gheorghiţă. Joi, actori ai Teatrului Naţional din Budapesta au urcat pe scenă cu spectacolul “Cum vă place”, în regia românului Silviu Purcărete. La ediţia de anul acesta, mai participă trupe valoroase, ca “Teatrul Vahtangov” din Rusia, sau Teatrul Naţional din China dar şi teatre, şcoli de teatru sau filarmonici din Africa de Sud, Lituania, Armenia, Ungaria, Polonia, Ucraina şi România.
“Este primul festival românesc de teatru de anvergură europeană,” aprecia, in debutul manifestarii, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. El a mai spus că festivalul are un rol major în bătălia Craiovei pentru dobândirea calităţii de Capitală Culturală a Europei, în 2021.
Programul manifestarii mai include conferinţa internaţională „Shakespeare”, expoziţii de artă fotografică şi artă plastică şi lansări de cărţi. Duminică, în cadrul secţiunii „REPETĂ HAMLET”,
Radio România va prezenta un spectacol de teatru radiofonic realizat de regizorul Mihai Lungeanu si de studenţi la actorie însoţiţi, la microfon, de maeştrii lor, profesori. Spectacolul se vrea o „repetiţie” shakespeariană desfăşurată sub privirile sufleorului, un exerciţiu de fantezie teatrală, amestec de luciditate tragică şi spirit bufon. Festivalul de la Craiova este conectat, totodata, cu un alt eveniment cultural, consumat miercuri: marcarea, în Romania, a Zilei Mondiale a Cărţii, dominată de comemorarea, sub egida UNESCO, a trei mari titani ai literelor, William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca de la Vega; lor li se adaugă regretatul scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, dispărut săptămâna trecută.