Fermierii români suspendă protestele
Bucureştiul permite, în continuare, tranzitul cerealelor ucrainene, dar aşteaptă din partea Kievului un plan privind exporturile.
Ştefan Stoica, 19.09.2023, 11:59
Decizia Comisiei Europene de a nu prelungi ordinul care stopează importul de cereale ieftine ucrainene a reaprins mai vechea dispută pe această temă şi a dus la noi proteste din partea fermierilor din statele central si est-europene afectate. Interdicţia privind importul fusese impusă după ce căile maritime prin care Ucraina îşi exporta produsele au devenit impracticabile, iar cantităţi mari de cereale au invadat Europa Centrală, afectând afacerile producătorilor agricoli de aici.
După ce restricţia aprobată de Comisia Europeană a expirat vinerea trecută, guvernele din Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că, în mod unilateral, vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene. Ele susţin că acţionează în interesele economiilor proprii şi că urmăresc protejarea fermierilor de afluxul de produse ucrainene.
În replică, Ucraina le-a intentat procese la Organizaţia Mondială a Comerţului, considerând că astfel de restricţii reprezintă o încălcare a obligaţiilor internaţionale ale vecinilor Ucrainei. România nu a adoptat soluţia radicală a celor trei state. Bucureştiul a anunţat că cerealele provenind din Ucraina vor putea tranzita România, dar Kievul trebuie să prezinte, în 30 de zile, un plan după care îşi va derula exporturile.
În acest interval, i-a asigurat pe fermierii autohtoni ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, nu se vor importa cereale ucrainene. Potrivit viitorului plan, vor avea dreptul să cumpere cereale doar cei care sunt în zootehnie şi unităţile de procesare, dar şi acest lucru doar după demonstrarea nevoii de cereale sau a faptului că nu au marfă suficientă pe stoc. În plus, marfa ar urma să fie verificată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor înainte să plece din Ucraina. După negocierile cu executivul, fermierii români au renunţat, momentan, la proteste.
Daniel Radu, vicepreşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor: Vorbim doar de import, tranzitul va continua, camioanele ucrainene vor traversa teritoriul ţării şi nu numai camioanele, ci şi barjele, şlepurile şi aşa mai departe, dar nu va rămâne nimic pe teritoriul României, ci vor pleca direct în port, unde vor fi descărcate, încărcate în nave spre destinaţia pe care o au, conform contractelor. Planul propus de Ministerul Agriculturii trebuie să intre în vigoare şi să înceapă să-şi facă efectul; un sistem de licenţiere nu va fi uşor de implementat, şi nici de obţinut o licenţă, deci va dura. Aşa că ne simţim protejaţi, ca fermieri, de acest risc ca piaţa internă să fie inundată de cereale ucrainene”.
Fermierii din Bulgaria au protestat, luni, în toată ţara pentru a cere interzicerea importului de ulei, floarea soarelui, porumb, grâu şi rapiţă din Ucraina. Acţiunile au afectat şi traficul la frontiera de nord, cu România.