Fără jocuri de noroc lângă școli
Senatul de la București a adoptat în unanimitate legea de limitare a accesului la jocurile de noroc. Urmeaza votul Camerei Deputaților, for decizional.
Daniela Budu, 14.03.2023, 11:39
Legea de limitare a accesului la jocurile de noroc a fost adoptată luni, în unanimitate, de Senatul de la București, care este prima cameră sesizată. Documentul, iniţiat de USR, în opoziție, prevede interzicerea funcţionării sălilor de jocuri în apropierea şcolilor, locurilor de joacă, centrelor culturale şi spitalelor. Senatori din toate partidele politice au relevat importanţa acestui proiect, menit să diminueze efectele dezastruoase ale jocurilor de noroc asupra minorilor. Preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu, consideră că legislaţia în domeniu trebuie să fie din ce în ce mai strictă:
“Cea mai importantă modificare este faptul că pe o distanţă de 300 de metri pietonali sunt interzise spaţiile în care se joacă jocuri de noroc, distanţa de 300 metri pietonali fiind faţă de unităţile şi instituţiile de învăţământ, locuri de joacă pentru copii, aşezăminte de cultură, de artă, sănătate, cele cu caracter social şi, de asemenea, instituţiile de credit sau cele cu caracter financiar. În al doilea rând s-a adoptat un amendament care prevede ca aceste jocuri să nu mai poată să fie funcţionale în baruri”.
La rândul său, senatorul USR Sebastian Cernic a arătat că în timp ce în România nu există programe de prevenţie şi tratament a dependenţei de jocuri de noroc, guvernele din alte ţări precum Belgia, Marea Britanie, Spania sau Australia au limitat drastic expunerea tinerilor la acest risc. Documentul este probabil, spune acesta, cea mai importantă lege pentru protejarea vieţii şi a viitorului copiilor. Sebastian Cernic: “Trebuie să spunem „Stop”. Este o necesitate să curăţăm de tentaţii şi de minciuni drumul spre şcoală sau spre locul de joacă al copiilor noştri.”
În cadrul dezbaterilor, senatoarea UDMR Kovács Irina, fostă directoare a unui liceu, a declarat că există, din păcate, adolescenţi care au ajuns dependenți de jocurile de noroc doar pentru că aceste săli sunt amplasate lângă unitățile de învățământ: “Am avut cazuri de copii care au ajuns să dezvolte dependenţe deoarece liceul era înconjurat de nu mai puţin de cinci săli de jocuri de noroc”.
Și senatorul AUR Rodica Boancă consideră că astfel de legi sunt necesare: TRACK “Jocurile de noroc, drogurile, consumul de alcool creează vicii care pot pune în pericol viaţa lor, a familiei”. La rândul său, social democratul Radu Oprea consideră că propunerea legislativă este o iniţiativă bună, dar, din păcate, nu rezolvă problema celor care sunt dependenţi de jocurile de noroc.
Radu Oprea: “Unul dintre amendamentele bune este acela de a scoate aparatele de joc din baruri şi din cafenele, acolo unde tânărul poate intra şi unde, dacă cumva mai este şi alcoolul prin preajmă, cu certitudine ideea de a juca devine şi mai presantă”. După adoptarea de către Senat, iniţiativa va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.