Facilităţi fiscale pentru pensionari
Deputaţii de la Bucureşti au adoptat legea de modificare a Codului Fiscal.
Roxana Vasile, 06.01.2017, 12:16
Pensionarii constituie una din categoriile sociale defavorizate ale României. Sunt numeroase persoanele care, după munca de o viaţă, trăiesc la limita sărăciei. Din cauza lipsei banilor, sunt în imposibilitatea de a-şi plăti facturile curente sau de a-şi cumpăra până şi alimentele de bază sau medicamentele necesare. Plecând de la aceste considerente, deputaţii de la Bucureşti au adoptat, joi, legea de modificare a Codului Fiscal, astfel încât pensiile mai mici de 2.000 de lei (echivalentul a circa 450 de euro) să nu mai fie impozitate. Totodată, toţi pensionarii nu vor mai plăti din pensie asigurările de sănătate, contribuţia urmând să fie suportată de la bugetul de stat.
Deputata social-democrată Rovana Plumb a punctat: 5.200.000 de pensionari nu vor mai plăti contribuţiile de asigurări de sănătate şi, de asemenea, peste 4 milioane de pensionari nu vor mai plăti acel impozit de 16%.” Modificările au fost susţinute şi de partidele Mişcarea Populară şi Liberal, în opoziţie. Mai mult, liberalii au depus chiar un proiect de lege prin care toate pensiile să nu mai fie impozitate.
Fostul Guvern tehnocrat de la Bucureşti nu fusese de acord cu un proiect de eliminare a impozitului, de teamă că deficitul la bugetul de pensii se va adânci. În plus, în prezent, un salariat susţine 3 pensionari. Or, aceste temeri au fost preluate, acum, de Uniunea Salvaţi România, şi ea în actuala opoziţie parlamentară, care a votat împotriva măsurii. Potrivit deputatului Manuel Costescu, nu există un impact bugetar cuantificat al acestor măsuri fiscale: “Fără o discuţie generală a impactului bugetar nu avem siguranţa că nu vom periclita în mod fundamental şi semnificativ bugetul.”
O promisiune a coaliţiei la putere PSD-ALDE în campania electorală premergătoare alegerilor din 11 decembrie a fost şi majorarea cu 16%, la 1.450 de lei, a salariului minim brut. Chiar şi aşa, rămâne unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană – echivalentul a doar puţin peste 320 de euro.
Reprezentanţii marilor centrale sindicale au salutat intenţia noului Executiv, însă cei ai patronatelor şi-au exprimat rezervele, după cum a declarat liderul sindical Bogdan Hossu: Din punct de vedere sindical, faptul că PSD şi ALDE au preluat propunerea din luna septembrie a sindicatelor de a creşte salariul minim la 1.450 este salutar. Unele organizaţii patronale au avut rezerve, considerând că ar fi afectate. Ceea ce noi am cerut era un salariu minim făcut pe funcţii, pentru că astăzi am ajuns la o situaţie anormală, în care funcţii cu studii superioare, să spunem extrema, sunt salarizate la nivelul salariului minim pe economie sau la o diferenţă foarte mică.”
Măririle de salarii şi scutirile de impozit sunt măsuri pe care noul Guvern român le are în vedere, în viziunea acestuia creşterea economică trebuind să se regăsească în buzunarele cetăţenilor. Nu puţini sunt, însă, cei care, în frunte cu preşedintele ţării, vor explicaţii despre cum va fi menţinut deficitul sub 3% din PIB.