Exporturile României
Institutul Naţional de Statistică a estimat că exporturile României au atins, în 2013, un nivel record de aproape 50 de miliarde de euro, cu 10% mai mult decât în 2012.
Leyla Cheamil, 11.02.2014, 12:58
Veşti bune pentru România care, în ciuda crizei economice, a înregistrat o performanţă notabilă anul trecut. Institutul Naţional de Statistică a estimat că exporturile au atins un maxim istoric, de aproape 50 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă de aproape 5 ori mai mult decât recordul din perioada comunismului. In acelaşi timp, Institutul a constatat un maxim istoric cu 10% mai mare decât în 2012. Specialiştii atrag, însă, atenţia că performanţa are şi un punct slab şi anume domeniile limitate ale exporturilor româneşti. Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute, anul trecut, de maşini, echipamente de transport şi alte produse manufacturate.
Analistul economic Aurelian Dochia explică: „Există, practic, câteva sectoare, ba chiar aş putea spune câteva mari întreprinderi care realizează o bună parte a exporturilor noastre şi evident că asta creează şi o anumită vulnerabilitate.”
România continuă să depindă de partenerii săi europeni, şi, îndeosebi de cei din zona euro, în pofida faptului că, în ultima vreme, se constată o orientare mai accentuată a exporturilor şi către pieţe din afara Uniunii Europene. Observaţia aparţine tot analistului Aurelian Dochia, care consideră că, anul viitor, evoluţia exporturilor româneşti va fi în strânsă corelaţie cu evoluţia economiilor dezvoltate din Europa.
„Cred că, pentru a da un verdict în această privinţă, este bine să mai aşteptăm o lună, cel puţin, de date, să vedem cum evoluează lucrurile şi în ianuarie, poate şi în februarie, pentru că momente de încetinire au mai existat, ele pot să fie urmate de o redresare ulterioară, dar situaţia din Europa este cea care va determina în cea mai mare măsură evoluţia exporturilor noastre în 2014 şi, în cazul în care în Europa există o redresare la nivel economic, probabil că exporturile vor cunoaşte o tendinţă de creştere şi în 2014. În caz contrar, există riscul ca slăbiciunile astea din ultimele două luni ale anului să se continue şi pe parcursul lui 2014.”
Pe de altă parte, diferenţa dintre importuri şi exporturi – deficitul comercial – a înregistrat o reducere importantă faţă de 2012. Experţii explică această performanţă prin faptul că economia românească a reuşit să crească, în 2013, cu 2,8%, una din cele mai importante creşteri din Uniunea Europeană.