Exerciţiu militar NATO în România
Luni s-a deschis, în cinci locaţii din România, exerciţiul Multinaţional Saber Guardian 2019.
Ştefan Stoica, 03.06.2019, 11:09
În România s-a deschis, luni, Exerciţiul Multinaţional Saber Guardian 2019. Acesta are ca principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa. Activităţile de instruire în comun din România includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a oferit detalii pentru postul public: Cele mai spectaculoase sunt evenimentele în care au loc tragerile de luptă şi de asemenea sunt evenimentele în care vom executa misiuni de trecere a cursurilor de apă. Acestea sunt activităţi cât se poate de complexe şi necesită o artă a coordonării şi planificării întrebuinţării forţelor pentru ca o astfel de operaţie să se desfăşoare cu succes. Executarea tragerilor cu rachetele Patriot în Capul Midia. De asemenea, celelalte exerciţii cu trageri de luptă, care vor avea loc în poligoanele Cincu, Babadag, Smârdan. De asemenea, un alt moment foarte important va fi acela al proiectării forţelor prin paraşutare şi discutăm nu de un exerciţiu de paraşutare de câteva zeci sau sute de paraşutişti, ci discutăm de o operaţie de asalt aerian de peste o mie de oameni”.
Pentru eficientizarea activităţilor de instruire în context internaţional, Saber Guardian este conexat cu o serie de exerciţii naţionale şi multinaţionale, astfel că numărul total de militari participanţi se va ridica la aproximativ 13.500. Sunt reprezentate 14 ţări aliate şi partenere – Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, şi SUA. 7.600 de militari aparţin Armatei României. Saber Guardian s-a organizat anual din 2013 până în 2017, fiind găzduit, prin rotaţie, de Bulgaria, România şi Ucraina.
El este inclus în Programul exerciţiilor întrunite ale Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creşterii interoperabilităţii la nivel întrunit şi multinaţional cu forţele naţiunilor aliate şi partenere.