Evoluţii economice româneşti
In prezent, Romania are posibilitatea să intre în alt ciclu lung de creştere sustenabilă şi mult mai solidă, a afirmat guvernatorul Băncii Nationale, Mugur Isărescu.
România Internațional, 07.05.2014, 13:34
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anunţat că România a rambursat cea mai mare parte din împrumutul de 12 miliarde de euro luat în 2009 de la FMI, iar până la sfârşitul anului va fi achitat integral, fără ca efortul de rambursare să fi fost resimţit de populaţie. El a explicat că, în ultimii ani, România a realizat importante corecţii atât în domeniul fiscal cât şi în balanţa externă, iar creşterea economică înregistrată s-a simţit în nivelul de trai.
Un raport BNR arată ca îmbunătăţirea activităţii economice din România continuă să fie impulsionată de dinamica pozitivă a exporturilor şi de evoluţia favorabilă a sectorului industrial, dar şi de consolidarea treptată a consumului. Pe plan extern, contul curent şi rezervele internaţionale se menţin într-o zonă confortabilă, în condiţiile rambursării unei părţi substanţiale a datoriei externe publice. Evoluţia bună a economiei româneşti se reflectă şi în apetitul românilor pentru credite, dar şi al băncilor de a acorda împrumuturi, care dau în sfârşit semne de revenire, după ani buni de stagnare.
In schimb, guvernatorul BNR s-a arătat nemulţumit de taxele mari la stat, pe care inclusiv el trebuie să le plătească în calitate de acţionar majoritar la o companie care produce vin. Mugur Isărescu: Într-un trimestru am plătit trei miliarde de lei vechi către stat. Am spus-o peste tot, aşa că o mai spun şi public. Mi se pare chiar prea mult. Poate că e o percepţie şi sunt şi eu subiectiv. Nici chiar aşa. Una, două, ba impozit pe una, ba pe alta, ba pe profit. Poate că ne uşurează acum cu profitul reinvestit”.
Pe de altă parte, guvernul a stabilit ca 1 ianuarie 2019 să fie noua dată ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de finanţe din UE.
De asemenea a fost făcut public şi programul de convergenţă al României propus de guvern pentru 2014-2017, ce va fi transmis Comisiei Europene. Documentul prevede, între alte, creştere economică şi crearea de locuri de muncă prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea contribuţiilor sociale de la 1 iulie 2014.
Guvernatorul BNR susţine reducerea CAS, care în opinia sa va avea efecte benefice, dar crede că pentru adoptarea acestei măsuri este nevoie de un consens politic puternic şi de evaluarea consecinţelor, în special a celor legate de alinierea preţurilor. In opinia lui Isărescu, reducerea impozitelor si mărirea bazei de impozitare ar trebui să fie soluţia de luat în considerare de autorităţi. El a arătat că atunci cand impozitul pe profit a fost redus de la 40% la 25%, încasările la buget s-au dublat până la finele anului.